znajomy taty mna do oddania gupiki. chce skorzystać i wziąść z 10 dla żółwia. problem w tym ze nie chciałbym żeby żółw zjabł je wszystkie od razu. co zrobic zeby temu zapobiec??
p.s. mam akwa 34l
Wersja do druku
znajomy taty mna do oddania gupiki. chce skorzystać i wziąść z 10 dla żółwia. problem w tym ze nie chciałbym żeby żółw zjabł je wszystkie od razu. co zrobic zeby temu zapobiec??
p.s. mam akwa 34l
trzymać w innym akwarium
nie mam innego akwa, a te z rybkami i tak pszrybione:P
Hmm, wpusc i zobacz co sie stanie. Jak ja wrzucalem do swojego zbiornika tez myslalem, ze Helmut powyjada wszystkie. Ale ku mojemy zdziwieniu przestraszyl sie i schowal. Musialem polowe gupkiow odlowic i wtedy dopiero sie rozkrecil. Ale nie zjada ich duzo. Co jakis czas cos tak klapnie. Ma nawet metode na polowanie, ale rybki juz sie nauczyly, ze maja iciekac, a zolw sie na tyle przyzwyczail do ich obecnosci, ze nie gania za nimi jak glupi. Wiec mysle, ze mozesz sprobowac wpuscic rybki. Najlepiej wszystkie na raz. Pozdrawiam.
moja zowlwica od 3 miesiecy miala 15 rybek (2 gubiki, 12 mieczyków, 1 neonik) do dnia dzisiejszego ostał sie jeden maly mieczyk... !! rybki sobie swobodnie plywaly, zolwica nie okazywala zaintersowania ale co jakis czas rybek ubywalo...
jezeli sie boisz o populacje rybek to na stronie jojka (http://www.czerwonolicy.waw.pl/) znalazlem sietne rozwiazanie, ma butelke z wytopionymi otworkami wstawiona do akwa w ktorej rosnie roslinka, butelka napewno jest po to aby zolwica nie zjadla roslini ale daje tez schronienie rybkom... znajomy ma tak zrobione i zolw musi sie naprawde napracowac aby cos wychaczyc...
Fajny pomysł i wart rozpowszechnienia...
U mnie sie to nie sprawdziło ponieważ butelka porastała glonami i musiałem ją wymieniać co jakiś czas, nie wiem czy doczytałeś na stronie Jojka bo On tez mial taki problem i zrezygnował.
AdamEx ma racje ja tą strone przeżuciłem od deski do deski- butelka odpada:P
Za to rośliny pływające świetnie robią za kryjówkę. A dołożenie paru ryb co jakiś czas to nie problem jak ktoś (np. ten znajomy) ma hodowlę bo znów mu się namnożą.
moje żółwie hieroglifowe z rybami zyja w zgodzie od 9 miesięcy... żółwie na nie nie poluja, no tylko tam kilka razy złapały rybki... ale tak to zjedzą wtedy kiedy ja im dam z ręki, albo jak zobaczą jakąś osłabioną rybke i wiedza że nie ma szans z nimi to na nią polują. Od tamtego czasu z 50 ryb zostało mi 8...
BEZ KOMENTARZA.