-
świerszcze
witam
mam kłopot.....
Niedawno kupiłem sobie koko grunt dałem go świerszczom żeby składały jajka.
miały wilgotno i wyzszą temp. (bo chyba to że dałem koko-grunt nieprzyczyniło sie do tego ze niechcą w nim składać jajek).Dzisiaj patrze a te skubańce składają jajka do gabki z wodą <lol> .
no i co mam robić czy są szanse że młode swierszcze przejdą przez oczka w gąbce (niesą zbyt szerokie)
pozdrawiam
-
Re: świerszcze
Gąbka jest zbyt mokra, jajka zgniją. WYwal gąbke, pojemnik z z wloknem postaw w najcieplejszym miejscu terrarium. Jezeli po tym nie beda chcialy skladac tam jajek, to znacyz ze masz dziwne swierszcze. ;)
-
Pojemnik z torfem przykryj z góry kawałkiem szkła lub plastiku, zostawiając trochę miejsca dla świerszczy. Dzięki temu podłoże w "jajcarni" tak szybko nie wyschnie.
Nie stosuję poidła. Świerszcze pobierają wodę z pokarmem i z wilgotnego podłoża.
-
a moje nie maja podloza
wsadzam im tylko miseczke z morka ziemia i wymieniam zawartosc co kilka dni (cos jak z jajkami w kurniku) nastepnie jaja z ziemia przekladam do innego pudelka i inkubuje w ciepluym miejscu male wychodza gdzies po 2 tygodniach
-
ja u swoich nie mam żadnej gąbki z wodą tylko daje im spoczyste owoce. Nasypałem im torfu z piaskiem a na to centymetrową warstew kamieni i zostawiłem kawałek bez kamieni żeby tam składały jajka ale skubańce jajka skłądały nawet między kamieniami i nawet jak nie wyjmowałem młodych gdzies do osobnych pojemników żeby sie nie poznajdały...uwież mi to sie tak rozmnożyło że musiałem je oddawać bo nie miałem większego terra (40x30x30)