Czytałem o takim ultradźwiekowym generatorze mgły i zastanawiam sie jak to działa, tzn wiem że daje to efekt mgły ale jak to sie tworzy? Na czym to polega? Bo słyszałem że to swietny nawilżacz.
Wersja do druku
Czytałem o takim ultradźwiekowym generatorze mgły i zastanawiam sie jak to działa, tzn wiem że daje to efekt mgły ale jak to sie tworzy? Na czym to polega? Bo słyszałem że to swietny nawilżacz.
To jest fogger, a zasada działania bliżej nei jest mi znana.
też sie zastanawiałem, ale to chyba tajemnica zawodowa
A miałby ktoś może schemat układu jak takie coś zrobić?
Membrana fogera wytwarza ultradzwieki ( drgania o odpowiedniej czestotliwosci) ktore rozbijaja wode na bardzo drobne czasteczki ktore widzimy w postaci "mgly"
poszukaj na allegro, tak były komplety kiedyś do składania.
fogger działa na podobnej zasadzie jak turbohaler, czyli rozpyla wode z czego powstaje mgła, jako nawilzacz jest super, w OBI jest tego pełno, rózne wzory, wielkosci itd.
najlepiej się prezentuje w paludariach.
ludzie uzywaja go nawet do ozdoby domowej gdyż ładnie wygląda, mgła ładnie leci powoli, i dobrze nawilza powietrze.
ile takie cos kosztuje ??
idź do obi i zobacz, jak pisałem są rózne rodzaj, kolorów, kształtów. samego foggera nie zakupisz raczej w OBI, conajwyżej będzie włsnie w jakiejs ozdobnej oprawie. w czewie są np takie w talezu, w kulach, z kinkietu, albo są też same nawilzacze powietrza.