Wyjeżdzam na ferie na tydzień. Co zrobić żeby moje pająki przeżyły?
Może nic nie robić i będzie dobrze?
Wersja do druku
Wyjeżdzam na ferie na tydzień. Co zrobić żeby moje pająki przeżyły?
Może nic nie robić i będzie dobrze?
postaraj sie aby wilgotnosc i temp sie utrzymala i przed wyjazdem go nakarm powinno byc spoko
Tydzień to dla pająków mało. Najważniejsza jest odpowiednia wilgotność. Przez ten czas nic się nie stanie, jak nie otrzymają pokarmu. Przed wyjazdem trochę obficiej niż zwykle spryskaj terrarium, a tuż po powrocie też to zrób. Będzie dobrze!
Mnie nie bylo dwa tygodnie!Przed wyjazdem je nakarmilem(akurat byly przed linieniem to i tak puzniej nie chcialy jesc),tylko kolezanka przychodzila co drugi dzien i utrzymywala wilgotnosc.Po moim powrocie akurat mialy wylinke.Martwilem sie tylko ze beda linialy podczas mojej nieobecnosci i cos sie stanie. wszystko bylo OK ,najwazniejsza wilgotnosc!!!
Na szczescie dosyc latwo nauczyc znajomych, jak maja sie obchodzic z pajakiem, podczas nieobecnosci hodowcy. W sumie ich "instrukcja obslugi" nie jest taka obszerna i powiem rodzicom, jak bede wyjezdzal, co maja robic i powinno byc ok. Wlasnie najbardziej martwie sie o wilgotnosc i o tate, bo jest alergikiem, a ja mam regalis... Ale, zeby spryskac faunaboxa nie trzeba go otwierac, wiec jestem dobrej mysli.
a może są jakieś urządzonka które by np wlewały przypuścmy 5ml wody dziennie do podłoże??
albo coś takiego żeby podtrzymywała się sama wilgotność??
Ja zapomniałem niedawno podtrzymać wilgotność tzn np w poniedziałek rano "podlałem" we wtorek sobie zapomniałem i w środe rano patrze a pajączek ledwo żyje (przesuszenie) naszczęście udało mi się go uratować ale w wakacje może być ciężko jakbym chciał gdzieś wyjechać na pare dni bo mamuśka chodzi 10metrow od terra bo się panicznie boi pająków (mimo że terra jest "zamknięte" i nie ma jak wyjść i jeszcze jest za tzw "szybą" czyli szafką w której drzwiczki do otwierania są z szkła :-))
dzięki.
acha jak się dokładne pisze nazwe urządzonka do pomiaru wilgotności bo szukam i nie moge naleźć nic w necie jak pisze highometr i różbe kombinacje tej nazwy:-)