czesc mam pytanie:
wiem z niektorych zrodel ze ptasznik B.boehmei (samica)dojzewa 3 lata.
a z innych zrodel ze juz po 1 roku jest dojrzala.
pomozcie:(((
to ile w koncu musze czekac aby 1centymetrowy boehmei stal sie samicą???
Wersja do druku
czesc mam pytanie:
wiem z niektorych zrodel ze ptasznik B.boehmei (samica)dojzewa 3 lata.
a z innych zrodel ze juz po 1 roku jest dojrzala.
pomozcie:(((
to ile w koncu musze czekac aby 1centymetrowy boehmei stal sie samicą???
1 cm bohemei? to zalezy od tego ile dajesz mu pokarmu i jaka jest temp jesli temp bedzie non stop w dzien np. ponad 30 st. i bedziesz mu dawal 6 swierszczy (np. Kubanskich gigantow ;) na tydzien to z pewnoscia dojrzeje po roku
jesli temp bedzie w dzien ledwo ponad 20 a karmisz ptasznika 2 swierszczami (np.bananowymi sredniakami) na tydzien, to czekasz z 3 lata
co do wieku samicy to gdzies po jakis 2 latach mozesz ja dopuszczac (przy zachowaniu umiarkowanych warunkow)- i oczywiscie po odpowiednim czasie od wylinki (zeby nie zdazyly sie zasklepic pory !)
B. boehmei na pewno po roku nie jest dojrzałym ptasznikiem... Ten gatunek wolno rośnie, wolniej niż np. B. albopilosum (a ta dojrzewa w około 2 lata). Po roku osiąga około 2 cm, a dorosły ptasznik jest ze 2 razy większy.
Dokładnie Awi ma racje. Nigdy nie słyszałem, zby boehmei dojrzała w ciągu roku (nawet przy świerszczach gigantach) nie ma takiej mozliwości. A nawet jesli Ci się uda i bedziesz stosował się do takich warunków jak wysoka temperatura i duzo pokarmu bez żadnych obniżek temperatury na noc czy sezonowo to pajaczek może być zezpłodny :(