Witam!
Czy środki przeciw komarom są szkodliwe dla ptaszników? Głównie chodzi mi o to czy włączając do gniazdka urządzenie które zabija (powinno zabijać - nie zawsze daje sobie radę :P) komary mogę zaszkodzić swoim pajączkom?
Wersja do druku
Witam!
Czy środki przeciw komarom są szkodliwe dla ptaszników? Głównie chodzi mi o to czy włączając do gniazdka urządzenie które zabija (powinno zabijać - nie zawsze daje sobie radę :P) komary mogę zaszkodzić swoim pajączkom?
Czesc
Tak, to jest tak samo szkodliwe dla komarow, jak i dla pajakow, wiec absolutnie nie mozna wlaczac czegos takiego w domu, w ktorym jest pajak, bo substancje zawarte w tych wszystkich srodkach, paralizuja uklad oddechowy stawonogow.
Dzięki =]
Czyli od tego roku będę gryziony przez komary :) Mam nadzieję, że jakoś przeżyję ;]
zalezy o jakim konkretnie produkcie mowisz ale ja mam włączony zwykły rajd i on nawet muchy na oknie nie zabije a co dopiero ptasznika.
To takze zalezy od produktow, ale uwazam, ze nawet te lagodne srodki powinny byc ograniczane. Przy dobrym wietrzeniu, taki srodek moze byc nieszkodliwy dla much, ale problem zaczyna sie, gdy w nie wietrzonym pomieszczeniu znajduje sie pajak, ktory ma caly czas kontakt z chemikaliami. W kazdym razie radzilbym ograniczyc te srodki, gdyz maja one rozne dzialanie, ale w najlepszym razie moga one jedynie nie spowodowac zmian w zdrowiu ptasznika.
moze zaszkodzic pajakowi. Jezeli masz zamiar uzywac takiego czegos to wynies pajaki z pomieszczenia w ktorym bedzie to włączone!!! To prawie to samo jak bys zaserwowal pajakowi inchalacje z muchozolu!
Jeśli nie można używać chemicznych śródków, polecam mechaniczne. Ja do likwidowania much, komarów i ciem używam....odkurzacza :-). Nie muszę biegać za muchami, zasysa z większej nawet odległości.
Szkoda, że nie mogę wypuści któregoś pajączka...byłoby po problemie ;)