Chcialbym żeby doświadczeni wypowiedzieli sie co decyduje że dany gatunek pająka zostanie zakwalifikowany do ptaszników???
Wersja do druku
Chcialbym żeby doświadczeni wypowiedzieli sie co decyduje że dany gatunek pająka zostanie zakwalifikowany do ptaszników???
moze doswiadczona nie jestem ale z samej biologii wiem co to systematyka...
z takiego samego powodu kon nie jest malpa choc tez jest ssakiem ;P
wybacz slabe wytlumaczenie ale pisze to z prawie zamknietymi oczami ziewajac tak ze zaraz polkne monitor, zapewne ktos nastepny bedzie w stanie rozpisac sie bardziej, a jak nie to mysle ze juz to przeczytasz i dojdziesz do tego :]
Glownym kryterium jest budowa szczękoczułków ptaszników. Kazdy "działa" osobno i porusza sie wzdłoz osi ciała ptasznika. Do operowania nimi w takim ustawineniu potrzebne są duże mięsnie. Stąd wielkośc szczekoczułkow ptaszników. Pająki stojące wyzej ewolucyjnie znalazly juz inne, prostsze rozwiązania i nie potrzebne są im juz takie wielkie chelicery.
To prawda, ale sa takze inne wyznaczniki.
Najbardziej charakterystycznym gatunkiem jest tu wlasnie moj nick :D
hehe, czyli Atrax robustus :)
Ma on szczekoczulki zupelnie takie, jak ptaszniki, a mimo to klasyfikowany jest do Hexathelidae.
W Australii jednak ewolucja przebiegala inaczej, niz na innych kontynentach, dlatego prawdopodobnie i u tego pajaka wystapily cechy, ktore nie pozwolily go zakwalifikowac bezposrednio do ptasznikow.
chodziło mi o to co decyduje o umieszzczeniu w danym "przedziale" systematyki
Acha. Dzięki wam za odpowiedzi! Gdyby cos jeszcze wiedział niech napisze:)