No właśnie jak sprawdzić czy jest się uczulonym na jad albo wloski pajaków ?? Oczywiście nie pchając łap do terrarium w celach doświadczalnych :P Mam alergie na trawy, kurz i chemikalia, ale z sierścią itp. nie miałem problemów.
Wersja do druku
No właśnie jak sprawdzić czy jest się uczulonym na jad albo wloski pajaków ?? Oczywiście nie pchając łap do terrarium w celach doświadczalnych :P Mam alergie na trawy, kurz i chemikalia, ale z sierścią itp. nie miałem problemów.
w polsce raczej niezrobisz żadnych badań, jedynym sposobem jest sprawdzić na sobie
To,że nie jest się uczulonym na sierść a nawet na jad np.osy nie świadczy o tym,że niema się uczulenia na jad ptasznika.Z tego co wiem to trzeba przeprowadzać specjalistyczne badania co w Polsce niestety nie jest proste,żeby nie powiedzieć niemożliwe.Istnieje jednak duże prawdopodobieństwo,że osoba uczulona na ukąszenia owadów będzie również ciężko znosić ukąszenie przez ptasznika.
No właśnie wiem że w Polsce nie ma możliwości sprawdzić tego w żaden sposób. Na szczęście po ukąszeniach pszczół czy mrówek (zdarzało się :P ) nie miałem odczynów, ale czytając wątek o pterinochilusach zacząłem sie zastanawiać. Był ktoś może ukąszony przez irminie ??
ehhh, wątek o poecilotheriach miało być :P
ja jestem uczuony na wiele rzeczy.. ale nie na zwierzęta całe szczęście :) żądliło mnie chyba wszystko co się da(prócz skorpionów i ptaszników :P) i mam psa.. jestem uczulony tylko na sierść tych zasranych kotów :[
mam pomysl jak mozna sprawdzic czy jest sie uczulonym na jad ptasznikow:
1. zdobyc troche jadu ptasznika (slabego)
2. pozadnie go rozcieczyc np 1:20
3. wstrzyknac sobie troszeczke pod skore (plytko)
PS jak zdobede troche jadu mojej brachypelmy to tak zrobie
king. Masz rację. Pod warunkiem, że zrobisz to w poradni alergologicznej.
Zauważmy, że zależy Ci na wiarygodnym wyniku i pożądnym teście.
poza tym - jeżeli wystąpi reakcja uczuleniowa to co wtedy??
Pobranie próbki jadu: nic prostszego - po prostu zabierz pająkowi nasyconego jadem świerszcza.
No, istnieje prawdopodobieństwo, że będziesz uczulony na świerszcza, ale to też można wykluczyć.Alergolog powinien zrobić bez problemu taki test.
Poniżej more info - nie wymądrzam się więcej - to od mądrego gościa...
http://www.terrarystyka.com.pl/forum...ighlight=testy
jak zdobede jad(nie swierszcza z jadem) to sie wybiore. czy jak ma uczulenie to od tak malej dawki moze mi sie cos stac, myslalem ze wystopi tylko malutkie opuchniecie
Opuchnięcie możesz mieć, ale nie całkiem malutkie. Nie masz pewności, jak Twój organizm zareaguje na jad ptaszora. Po drugie jad każdego ptaszora jest inny i inna może być reakcja organizmu.