Re: Witaminki i świerszcze
Mnie się wydaje, że to nie ma większego znaczenia, w naturze owady nie jadą na odżywkach, zresztą były już takie głosy na forum. Z tego co tu i tam wyczytałem wystarczy karmić świerszcze świeżymi warzywami i tyle, u mnie świerszcze żrą marchewki na tony i chyba im służy :)))
Ja mojej hodowli świerszczy podaję Ovo-vit - preparat witaminizowany dla rybek akwariowych w płatkach. Tak im zasmakował, że sałata, marchewka, jabłka, gruszki itd. leżą odłogiem i gniją. Moje świerszcze wolą te płatki od całej reszty pokarmów. A rosną po nich, jak na drożdżach... Nie zauważyłem jakichś nieprawidłowości u pająków po podawaniu im świerszczy pędzonych na rzeczonym Ovo-vicie.
Podawanie preparatow witaminowych ptasznikom mija sie z celem. Po pierwsze nie znamy dawek jakie są dla nich odpowiednie, a o przedawkowanie bardzo łatwo. Po drugie, oraganizm pajeczaka zupelnie inaczej reaguje niz ludzki. Nie jest powiedziane, ktore wyitaminy wydali, a ktore nie. Po trzecie trawi pozautrojowo, wiec tez trzeba to brac pod uwage.
Tak więc podsumowując: Sensu hodowlanego w podawaniu witamin nie ma. Wszyscy podają swierszcze bez dodatkow i pająki mają sie dobrze. Takie wzbogacanie moze przyniesc wiecej szody niz pozytku.
NIektorzy myla chyba hodowle jaszczurek z hodowla ptasznikow, gdyz ptaszniki nie sa zwierzetami, ktore wymagaja podawania witamin.
Ewentualne niedobory sa u ptasznikow bardzo rzadko spotykane.
Jak podasz im swierszcza wzupelnosci wystarczy, nie ma co kombinowac. Mort a marchewke gotojesz ja czy surowa podajesz.???