mam tera 70x30x35 i pojawia sie problem z wilgotnoscia.zeby utxymac temp musze stos dosyc mocna zarowke ale wtedy wilgotnosc spada i musze spryskiwac dosyc czesto.jak utrzymac prawidlowa temp (okolo 29-31)i wilgotnosc-i czy to wogole sie da zrobic ?
Wersja do druku
mam tera 70x30x35 i pojawia sie problem z wilgotnoscia.zeby utxymac temp musze stos dosyc mocna zarowke ale wtedy wilgotnosc spada i musze spryskiwac dosyc czesto.jak utrzymac prawidlowa temp (okolo 29-31)i wilgotnosc-i czy to wogole sie da zrobic ?
sprobuj wlewac wode w podloze... musisz jednak uwazac, żeby nie przedobrzyc bo wtedy juz latwo o plesn...
Prawidlowa temp. uzyskasz poprzez swiecenie zarowki lub kabli grzewczych natomiast z wilgotnoscia juz tak jest trzeba zraszac bardzo czesto i w duzych ilosciaz zeby zachowac odpowiedni poziom bo zarowki strasznie wysuszaja.
A co Ty trzymasz w takim terrarium???
Pozdrawiam
Nazar
moze ma podzielone na dwa
wlewalem ale skorp sie zakopywal gleboko az do dna i wtedy nora mu sie zalewala.teraz przechodzi wylinke ale jak skonczy to trzoke mu pozmieniam(m.in .wiecej ziemi zeby nie kopal do dna).i wtedy moze bedzie lepij jak wleje w podloze.dzieki.pzdr
w takim razie musisz niestety często spryskiwać :P możesz ewentualnie postarać się by część terrarium była non stop zacieniona - w tamtym miejscu woda będzie parować nieco wolniej...
tak myslalem zeby zrobic automatyczne spryskiwanie.ktos na forum juz takie zrobil.ja planuje ale jakos nigdy nie mam czasu zeby sie za to wziac.
to też może być dobre rozwiązanie, szczególnie dla tak dużego terra :)
Ja proponuje na dno dać parę centymetrów żwirku a potem włókno kokosowe, wtedy nie będziesz zalewał mu nory przy nadmiarze wody (ja tak mam u kędziora i jest ok)