Jak czesto nalezy wymienac sciolke (2,5 cm grubosci) pajaczkowi malemu?
Jak czesto duzemu (4,5 cm grubosci)?
Wersja do druku
Jak czesto nalezy wymienac sciolke (2,5 cm grubosci) pajaczkowi malemu?
Jak czesto duzemu (4,5 cm grubosci)?
ja wymieniam po wylince chyba ze wczesniej zauwaze grzyba.
Taki GRZYBEK - MUCHOMOREk (;p) jest widoczny wyraznie, czy musisz sie jakos mocno wpatrywac?
ja nie zmieniam dopukie nie ma jakiejś powaznej plagi wśrotku ...
ewentualnie co jakiś czas zdejmuje 1 cm z wierzhu i sypie nowy :]
Ja wymieniam np. raz na pol roku. To zalezy od Ciebie.
Hmm... a sciolka moze "zaśmirednąć?" Czeste zjawisko?
Jak bedzie dobra wentylacja raczej nie :)
Wentylacja faunabox`owa.... w moim pokoju jest lekki zaduch zawsze.. ;p i jak?
Tak dla uscislenia: moze sie czepiam, amoze nie... Sciolka jest dobra dla krow, koni, ewentualnie chomkow... Moim zdaniem dla ptasznika jest lepsza nazwa: podloze.
Co do wymiany:
1. codziennie -> sprawdzasz, czy sie nie pojawia plesn, czy pajak ma dosc wilgotno;
2. co 2-3 dni -> karmienie;
3. jezeli pajak jest maly, raz na jakis czas przenoszenie go do wiekszego pojemnika, przy tej czynnosci wymienia sie podloze;
4. raz na pol roku -> wymiana podloza;
5. raz na rok -> generalne sprzatanie: wymiana podloza, mycie terrarium, czyszczenie wyposazenia.
Roboty malo, jest przyjemna, a za to jaka radocha... :). Oczywiscie, jezeli plesn zajela sporo w terrarium, lub sa pasozyty, roztocza itp robale, to oczywiscie nie stosujemy sie do zasady nr 4, tylko od razu wywalamy podloze i dodatkowo wyparzamy terrarium i caly sprzet (oprocz pajaka).
mowilem o plesni.jak nie bedziesz zbieral resztek pokarmu to po jakims czasie pojawi sie plesn.wilgotnosc i wysoka temp. sprzyja pojawieniu sie plesni.czasami jest dobrze przesuszyc niektore miejsca w terr nie polewajac je woda przez jakis czas.