Czy są w Polsce dostępne specjalnie wyhodowane odmiany barwne ptaszników i jeśli tak, to ile mogą kosztować? Sam chętnie podjąłbym się selektywnej hodowli i mam w związku z tym pytanie: czy ktoś byłby chętny do współpracy?
Wersja do druku
Czy są w Polsce dostępne specjalnie wyhodowane odmiany barwne ptaszników i jeśli tak, to ile mogą kosztować? Sam chętnie podjąłbym się selektywnej hodowli i mam w związku z tym pytanie: czy ktoś byłby chętny do współpracy?
Jedną z takich odmian barwnych jest Pterinochilus mammilatus=Pterinochlus murinus ,,USUMBARA" .Pająk ten kosztuje po 8,9wyl. ok.45-60zł .
hym zależy o co mu chodzi , jeżeli o rozpowszechnione za oceanem dark/light formy o nie słyszałem żeby ktos na forum chwalił sie tym , jeżeli o kolorystyczne "dosłownie" to tak jak tony powiedział + jakiś czas teemu mantid miał blue formy A. seemani (sory za chaotycznę odp ale jestem odrobinę śpiący)
sory za pomyłke zgubiłem ,,i ''dokładnie to Pterinochilus murinus ,,USUMBARA" ;)
za bardzo nie wiem o co Ci chodzi.wg mnie (podam glupi przyklad)chcesz zrobic powiedzmy smitasowi biale kolanka??albo cos innego.
tak jak u wezy wystepuja odmianny barwne??
Jakiś czas temu spotkałem się z h. lividum "light form" w jakiejś ofercie, ale teraz nie pamiętam gdzie, poszperam, może znajdę, chociaż osobiście akurat nie wiem w jakim stopniu się różni w tym wypadku "light form" od "regular".
Ptaszniki to ine gady - tu nie ma albonosów, amelanistycznych, w ciapki itp. Nie da się wyhodować form barwnych. Pająk taki musiał by być hybrydą...
ludzie mieszają pająki robia hybrydy a potem dopisują sp (gatunek nie do konca sklasyfikowany) i wtedy powstają formy barwne
http://www.tarantulas.ru/photo/Pteri...p2_2_foto..jpg
Nieonieczne. Skrót sp dotyczy też nie zidentyfikowanych przedstawicieli jakiegoś gatunku np. Haplopelma sp. (należy do Haplopelm, jednak jeszcze nie opisana).
Formy barwne nie są stworzone tylko przez człowieka. Wiele z nich występuje w naturze jak np. formy murinusa, roseii itp.
...zrobić coś w stylu np. żółtego boehmei :))