Mam żarówkę w środku terra 15cm nad podłożem o mocy 25W
Czy ona za bardzo wysusza powietrze? Spryskuję terra codziennie, niekidy nawet dwa razy na dzień. Ale czy mam ją dać trochę wyżej, lub wogóle ją wyjąć?
Z góry dzięki za pomoc.
Wersja do druku
Mam żarówkę w środku terra 15cm nad podłożem o mocy 25W
Czy ona za bardzo wysusza powietrze? Spryskuję terra codziennie, niekidy nawet dwa razy na dzień. Ale czy mam ją dać trochę wyżej, lub wogóle ją wyjąć?
Z góry dzięki za pomoc.
Ja mam 15 bo 25 daje ze duzo ciepła tylko gekony maja 25. Wedlug mnie 15 wystarczy
15W jest wystarczająca ale jak w domu masz powyrzej 20C to temperatura jest wystarczająca
A mogę zamiast kupować 15W po prostu dać tą 25W wyżej o kilka cm
A tak wogóle to ta 25W chociaż jest w środku to termometr pokazuje najwyżej 24 stopnie- ale może to dlatego, że terra jest za duże 64cmX24cmX30cm (dł/szer/wys/)
A ja mam 40W i wisi mi nad 9 pojemnikami w odległości 55cm a temteraturke mam 27-30 C. Bestie się ciesza najwidoczniej bo siedzą tam gdzie najacieplej i się opalają ;P
Moja vaganska też niekiedy siada na szybie 2cm od żarówki jak świeci, czy ona nie przesadza i mogę dać ją poprostu wyżej tą żarówkę czy mam kupować nową
To jak ci wysusza to zwilzaj podloze bardziej (nie tylko spryskiwaczem), czym nizej zarowka tym wieksza jest cyrkulacja powietrza wewnatrz terra i tym bardziej wysusza podloze, jak temperature masz dobra to poprostu zwilzaj mocniej podloze tuz pod sama zarowka a zarowke umiesc w rogu.
Radziłbym Ci zwiększyć terra , bo masz napewno za małe szczególnie dla takiego olbrzyma jakim jest Vagans i zastosować 8 żarówek 15 W, wtedy bedzie dobrze.
rastafaq i co w tym miało być śmiesznego? Moja vaganska czuje się w tym terra świetnie i nie problemu ze znalezieniem pokarmu, tylko ta żarówka, chyba kupię 15W
Nic śmiesznego, sama prawda, kup sobie nawet 2 W.