-
Uwaga na mrówki
UWAŻAJCIE NA MRÓWKI, zwłaszcza, jezeli macie kokon. Ja dzisiaj wlasnie odkrylam, ze te france faraonki wyzarly mi z kokonu nimfy P. murinus i jajeczka P. irminia. Wiem od dawna, ze mam w domu faraonki, nawet tydzien temu odkrylam (i z dzika rozkosza zniszczylam) jedno z gniazd - w belgijskich czekoladkach :/. Tepienie tego cholerstwa mam utrudnione ze wzgledu na pajaki. Zwykle miewam kokony dla pewnosci zabezpieczone - prymitywnie bo przymitywnie, ale dziala. Trzymam pudelka z kokonami na miseczkach z woda - faraonskie france sie topia. Tym razem tego nie zrobilam - no bo coz to jest 10 jajeczek i 2 larwy. No i dzisiaj odkrylam podziurkowany, pusty kokon. Sprawdzalam, czy mrowki nie laza gdzies w okolicy, ale ich nie bylo. Musialy widocznie nocami desant robic. Szybko sie uwinely, od niedzielnego popoludnia...
Pisze to nie po to, aby otrzymac slowa pocieszenia i wspolczucia (nic wielkiego sie nie stalo oprocz wybuchu wscieklizny we mnie), lecz po to, aby was przestrzec. Lepiej dmuchac na zimne....
-
Re: Uwaga na mrówki
Jak to dobrze mieszkac Nowej Hucie w bloku:P
-
Awi a gdzie Ty teraz i o tej porze mrowki we Wrocku znalazlas:))
-
Czesc .U kolesia mrówy zezarły platusa tak ze mało co z niego zostało.Cwane są,to fakt.Na szczęście ja mam prusaki tak ze mrów już od lat nie widziałem.Wiadomo,tylko silniejszy przetrwa ;).Ale nigdy wszystkiego nie zabezpieczy sie tak jak by sie chciało.P.S cambridgei L4 na giełde nie potrzebujesz?Moge Ci dobrą cene dac...
-
hmm takie drobne pytanko: jak sie mają prusaki do faraonek?
-
sorry ale chyba niebardzo kolege rozumiem, co ma do pojawienia sie mrowek faraona do mieszkania, czy nie mieszkania w bloku?
Wlasnie w blokach teraz jest najgorszy okres - jesienno zimowy, poniewaz Centralne ogrzewanie jes wlaczone i wlasnie do ciepla "ciagna" niniejsze mrowki.
Ja rowniez mieszkam w bloku i co jakis czas rowniez pojawiaja mi sie te szkodniki.
mam nadzieje ze moim kleszczom nie zaszkodza ;/
-
Thx Awi za ostrzeżenie też ma to cholerstwo w domu - fakt juz wytrzebiłem je mocno ale sporadycznie jeszce je widuje.
-
A maja sie mniej wiecej tak jak koty do myszy. Masz nic slbo jedno, albo drugie. Ale nigdy nie oba na raz.
-
Współczuje Ci Awi ;( Życze Ci szybkiego wytępienia mrówek i nowych kokonów..;)
-
mi faraonki wchodziły do akwarium z wylęgiem świerszczy. Tak jak Awikularia, trzymam je teraz na miseczklach z wodą i jest spokój. A do tego, moi rodzice kupują płytkę przeciw mrówkom, nazywa się "globol" czy jakoś tak. Mrówek niema, a zwierzaki moję żyją ;P Oczywiście płytki w pokoju moim niema, tylko w innych.