Moze mi ktoś coś napisać na temat Heteroscodra maculata ?? W szczególnosci chodzi mi o jad. Czyjest to groźny pająk i czy można brać go na ręce. Z góry dziekuje.
Wersja do druku
Moze mi ktoś coś napisać na temat Heteroscodra maculata ?? W szczególnosci chodzi mi o jad. Czyjest to groźny pająk i czy można brać go na ręce. Z góry dziekuje.
Ehh...Jak to każdy afrykański nadrzewny pająk jest bardzo szybki, agresywny i mocno jadowity.Nie bierz go pod żadnym pozorem na ręce.
Na rece nie da sie wziac napewno, ma dosyc silny jad i jest szybki. Woli uciekac niz atakowac. I to chyba tyle :]
Heteroscodra maculata (Pocock 1890 r)
Występowanie: Togo , południowa Nigeria , zachodnia i centralna Afryka Zamieszkuje drzewa , zazwyczaj przesiadują na liściach , w dziuplach drzewie ,ale tez dobrze czują się przy ziemi.
Usposobienie: Młode osobniki są płochliwe lecz z wiekiem robią się coraz bardziej agresywne. Polecane są tylko oświadczonym hodowcą . Maja dosyć silny jad , są bardzo szybkie , i skoczne .
Wielkość: samica ok. 13-14 cm z nogami, ciałka 4-6 cm, samiec 10-11 cm, ciałko ok. 4 cm.
Wilgotność: od 70% do 80%
Długośc życia: samice około 15 lat samce około 4 .
Wygład: samice charakteryzują się biała barwa z czarnymi smugami , samce są zazwyczaj beżowe z brązowymi smugami . Budowa charakterystyczna dla ptaszników nadrzewnych długie , grube nogi mocna obrośnięte włosami , Samiec ma dłuższe odnóża niż samica , lecz jest mniejszy. Gatunek ten ma pogrubione nogi ostatniej pary
Żywienie: Młode karmimy zazwyczaj mączniakami , pinkami , młodymi świerszczami , karaczanami. Starszym można podawać dorosłe świerszcze oraz karaczany , drewnojady , itp. Oświetlenie :Nie powinno stosować się sztucznego oświetlenia (gdyż oświetlając pająka sztucznym światłem, łatwo możemy doprowadzić do przesuszenia).Najlepiej używać lamp które daja czerwone światło ponieważ pająki nie widzą czerwonego , światła a normalne( białe je drażni)
Temperatura: Optymalna to około 22-27°C, jednak pająk może żyć w zakresie temperatur od 20 do 30°C, nocą temperatura może nawet spadać do ok. 18°C, bez szkody dla pająka. Lepiej żeby pająk miał niższą temperaturę niż za wysoką (temperatura około 30°C przyspiesza tempo rozwoju pająka, przy jednoczesnym podawaniu dużych ilości pokarmu, co może spowodować za szybkie dorastanie, a w kosekwencji pająk może być nie zawsze zdolny do rozmnażania).
Wielkość terrarium: 30x30x30(szerokość , długość , wysokość)dla dorosłych. Wyłozone cienka warstwą torfu i z licznymi gałązkami do wspinaczki. Można jedną ze ścian obkleić ora lub korkiem.
Rozpoznawanie płci: Samiec jest mniejszy, chudszy, silniej owłosiony w stosunku do samicy. Jest on beżowy Samiec posiada na pedopaliach tzw. bulbusy (są to narządy w których jest przechowywane nasienie).
Cechy szczególne: budują one przy ziemi gniazda z torfu i pajęczyny (zazwyczaj przy korzeniach drzew )
Odpowiedz sobie na pytanie po co chcesz go brać na ręce i jeśli jest to ci potrzebne to kup sobie chomika. Pająki nie służą do brania na ręce. One tego nie lubią.
A skąd wiesz, że nie lubią? Mówiły Ci?
Heteroscodra to nie pająk dla laika. Nie kupuj, chyba, że chcesz co chwilę za nim biegać po pokoju.
Rybki tez bierzecie na rece?
Awi ostatni raz w 3 podstawowki ;>
Mozna brac na reke, ale na wlasna odpowiedzialnosc. Wszystko 'mozna' brac na rece, bo przeciez kto ci przeszkodzi?
Moim zdaniem powinienes go brac na ręke codziennie pare razy bo chyba jestes miłosnikiem szpitali i polskiej służby zdrowia.Zastanowiłes sie ile kłopotów możesz sprowadzić na siebie i osobe która ci tego pająka sprzedała?Na rękę to sobie kup szczurka albo szynszyle a z robali to straszyki polecam :) Żrą liście a wyglądają nieżle.Poczytaj troche o "afrykanach"a chęć na wkładanie rąk do nich ci sama przejdzie.I pomyśl czasami troche.