Chcialem zapytać jakiego byście mi polecili Skorpiona na poczatek ?? I mniej więcej przyblizone ceny. W FAQ to co patrzylem to raczej nie ma na ten temat. Więc proszę o pomoc.
Wersja do druku
Chcialem zapytać jakiego byście mi polecili Skorpiona na poczatek ?? I mniej więcej przyblizone ceny. W FAQ to co patrzylem to raczej nie ma na ten temat. Więc proszę o pomoc.
Pandinus imperator...
Ale on Duży :]
No wiesz - B. occitanus albo australis są małe.... ale ich nie kupuj bo są tylko dla doświadczonych hodowców (silny jad).
Heterometrus cyaneus fajny troszke mniejszy od imperatora
Ja Ci polecam wieksze skorpiony takie jak p.imperator , ponieważ przy mniejszych gatunkach mozesz miec probleem z karmieniem ich... a taki imperatorek to nie musi jesc po 3 wylince muszek :p Pozatym jest ładny i dosc spokojny oraz słabo jadowity :)
No więc tak:
Z dużych skorpionow polecam:
Pandinus imperator
Pandinus colie
Z mniejszych:
Euscorpius italicus
Euscorpius carpathicus(ten jak jest dorosły ma okolo 3 cm wiec sie zastanow podobnie jak w przypadku italicus ajak będzie u niego z pokarmem)
Do wymienionych przez MIDO dorzuciłbym np. dość łatwo dostępnego u nas Scorpio maurus. To skorpion średniej wielkości, bardzo łatwy w utrzymaniu. Z rozmnażaniem natomiast jest sporo zachodu.
Wspomniany wcześniej Heterometrus sp. nie jest trudny w hodowli, ale gdy zapewni mu się odpowiednie warunki to rzadko będzie cieszył oko hodowcy.
Jest masa łatwych w hodowli skorpionów, ale dostęp do nich graniczy z cudem. Spośród oferowanych w Polsce nie ma dużego wyboru.
Przepraszam za off-topic, ale... MIDO, spotkałeś gdzieś ofertę Pandinus colei? Jeśli tak daj mi znać na priv;)
Zdrówko:)