Re: Pytania początkującego
nic bym niedolozyl ,wystarczajacy sprzet :) ,nie dawaj mlodego skorpiona do tego duzego terra ! daj go do jakiegos pojemnika odpowiednio dobranego do wielkosci skorpiona poniewaz skorpionowi trudniej jest znalezc pokarm w wiekszym terra niz mniejszym ! dlatego daj skorpa do jakiegos terra wielkosciowo wsam raz dla niego tzn takiego zeby skorpion mogl przejsc w nim bez problemowo wylinke i bez problemu mogl odnajdywac swoje ofiary dobrze spisuja sie plastikowe pojemniki np sprzedawane w marketach na warzywa ,mysle ze odpowiednim pojemnikiem na skorpiona cesarskiego takiego L1 bedzie pojemniczek trozsze wiekszy od pojemniczka na mocz ,zmieniaj pojemniki wraz ze wzrostem skorpiona.niepotrzeba witamin .oswietlaj tylko w dzien zwykla zarowka ,zarowka ma tylko spelniac funkcje grzewcza terrarium takze niemusi dawac za wiele światła. tak to prawda ze skorpiony swieca w UV.masz racje terrarium bedize lepszym rozwiazaniem ale akwarium z jakas zmontowana domowymi sposobami pokrywa tez zda egzamin. pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź. Czyli na razie kupię pojemniczek, poprzebijam go od góry dla wentylacji i podstawię pod lampkę biurkową. Tylko kiepsko będzie z umieszczeniem w tak małym pojemniku jakiegoś zbiorniczka z wodą, schronienia dla skorpiona czy termo-higrometru. Jeżeli miałby Pan jakieś sugestie to byłbym wdzięczny. I jeszcze trzy pytanka:
1. Czytałem gdzieś, że te skorpiony są bardzo wrażliwe na światło UV i nie należy ich wystawiać na bezpośrednie działanie UV, gdyż mogą nawet umrzeć. Czy to prawda?
2. Co Pan sądzi o przesyłaniu skorpionów pocztą? Bo raczej ciężko będzie mi znależć hodowcę w mieście, w którym mieszkam(Płocku), a wyprawa do innego miasta po małego skorpiona byłaby raczej uciążliwa.
3. Mój brat lubi słuchać muzyki dość głośno, a skorpiony są bardzo wyczulone. Czy wystarczy jeśli znajdę miejsce, w którym nie będę odczuwał drgań podłoża i dla ostrożności postawię pojemnik/terarium ze skorpionem na macie gumowej czy czymś co wytłumiłoby drgania?
Cieszę się, że jest osoba, która może mi pomóc.
to sie nazywa uprzejmość ;) i przejmowanie sie o zwierzaczka ;) moj co prawda ptasznik stoi 30 cm od glosnika a slucham ciężkiej muzyki i jeszcze nie zwariował i nie wykazuje jakiś dziwnych zachowań ;)
ja radzilbym nie ogrzewac tak bardzo pojemniczka pod lampa- w takim malym pojemniczku temperatura sie w pewien sposob kumuluje w srodku- na zewnatrz pod lampa moze byc 25 stonpi, a w srodku juz 40...
Właśnie dlatego chcę zakupić termo-higrometr i kontrolować te wskażniki na bieżąco, żeby ustalić taką odległość między lampką a pojemnikiem, żeby temperatura wynosiła te 24-30 stopni.
hhmmm....mam taka jedna rade....jestes poczatkujacy...kazdy z nas kiedys byl :]ja tez przed kupnem pierwszego ptasznika latałem za higro i termometrami,terrami i wogole ustawiałem wszystko optymalnie i tak jak jest w poradnikach...a teraz sie z z siebie smieje....bo po dluzszym czasie zauwazylem ze pajak\skorpion od malego niedopatrzenia niezdechnie i niemusi miec takich wygód:)pozdrawiam i zycze powodzenia:]
Nieduże odchyły na pewno nic nie zrobią, ale skąd mam wiedzieć czy go nie poczęstuję 40kilku stopniowym piekiełkiem.
zrob moze tak- kup zwykly rteciowy termometr z okragla koncowka (szczerze mowiac to termometr i higrometr Exo Terra czy podobne nadajasie raczej do smieci), zrob otwor w pudeleczku i wsun koncowke ze zbiornikiem rteci do srodka. Oczywiscie otwor "na styk", byleby wszedl termometr.
Myślałem nad termometrem i higrometrem elektronicznym. Na allegro chyba 50zł, ale z tego co czytałem można to dostać taniej w OBI czy NOMI czy tego typu sklepach.