Jaka powinna byc wilgotnosc popdczas wylinki u pajaka ( L.Parahybana ) . Powinna byc wieksza czy mniejsza jak norma ?? bo wlasnie pajaczek przechodzi wylinke moja pierwsza wiec musze wiedziec ( zczarnial jak smola :) )
pozdrawiam neki :d
Wersja do druku
Jaka powinna byc wilgotnosc popdczas wylinki u pajaka ( L.Parahybana ) . Powinna byc wieksza czy mniejsza jak norma ?? bo wlasnie pajaczek przechodzi wylinke moja pierwsza wiec musze wiedziec ( zczarnial jak smola :) )
pozdrawiam neki :d
można zwiększyć tylko mu tam powodzi nie zrób
Wilgotność ma być wieksza niz normalnie, byle nie za mokro, co do tego ze zrobił sie czarny to normalka, każdy pajak ciemnieje przed wylinką,
Moze byc taka, jak dotychcza. Pajak w naturze nie szukaja kaluzy, zeby przejsc w niej wylinke ;).
no właśnie - ciekawe pytanie...
W sumie to zauważyłem u siebie, że ostatnio chętnie linieją jak jest sucho. Tak wyliniała pulchra, klugi i regalis, rosea zawsze na sucho - to normalne. w ostatnim czasie. Wilgotność poniżej normy...
Zauważyłem też, że jak pająk szykuje się do wylinki, podniesienie wilgotności i temperatury działa jak katalizator tego procesu...
Tak więc zwilżaj mocniej - jak jest wilgotniej, maleje rysyko komplikacji podczas wylinki - przynajmniej jak coś pójdzie nie tak, to będziesz wiedział, że na pewno nie było za sucho...
ja mam u swoich pojemniki z wodą i może raz na tydzień coś tam psikne wodą. Nie miałem jeszcze problemu z wylinką;)
dzieki wam za odpowiedzi pozdraiwm :)