Re: Agresywna B.Albopilosum
Kazdy pajak jest inny. Nie powinienes sie dziwic, ze Twoj reaguje w akurat taki sposob. To, ze wyczesuje wloski - wcale nie robi z niego agresywnego pajaka, jest tylko troszeczke nadpobudliwy :) Mam podobna sytuacje, tzn mam 6 letnia samice ktora jest przebrzydliwie lagodna i samczyka l10 ktory jest troszke nadpobudliwy. Pamietaj, ze pajaka nie mozna w zaden sposob przyzwyczaic do siebie. Pajaki kieruja sie instynktami, zagrozone bronia sie, jednak nie zalezy im na tym aby bratac sie z czlowiekiem. Branie na rece jest bezsensowne, nie tylko z tego powodu ktory podales. Zmiana wilgotnosci, stres, inne srodowisko - to tylko kilka... Nie sprzedawaj pajaka, to naprawde bezsensu. Zaakceptuj go takim jakim jest. Gwarantuje Ci, ze z kazda kolejna wylinka, twoj pajak bedzie bardzo roznil sie zachowaniem. Pozdrawiam
Stary powinieneś sie cieszyć ze masz aktywnego pająka a nie marudzic ;)
Kupujac pajaka zgadzasz sie na ryzyko:
- ataku
- ucieczki
- padniecia
... + wielu innych bonusow.
Nikt nie da Ci gwarancji, ze nastepny pajak bedzie inny...
"Generalnie" albopilosy sa lagodne. Mozliwe, ze to jakis kryzys.
I bardzo dobrze, ze nie "przyzwyczajales jej do siebie", jak to niektorzy robia. Ja swoich pajakow jakos tez nie przyzwyczajalem do siebie, a sa lagodne.
Skoro wyczesuje wloski to powiedzialbym ,ze jest zaniepokojona ,a nie agresywna :]Byc moze pajak szykowal sie do wylinki i dlatego obsypal Cie wloskami,bo czul sie po prostu zagrozony.Mam tak samiczke Psalmopoeusa,ktora wychodzi ze swojej nory i podnosi swoje odnoza do gory i probuje kasac i w jej wypadku mozna mowic o agresji,bo wyczesywanie wloskow u Brachypelm czy innych posiadajacych te mozliwosc pajakow, podczas manipulacji w terra uwazac mozna za norme :] Jesli myslisz o sprzedazy/wymianie pajaka na innego to lepiej daj sobie spokoj,bo skoro wyczesywanie wloskow uwazasz za agresje to co bedzie jak zapragniesz jakiegos pajaka z gat. np Poecilotheria czy Psalmopoeus :]
Podpisuje sie pod tym i dodam jeszcze, ze jezeli dla kogos szokiem jest to, ze pajak, ktory potencjalnie moze wyczesac wloski w obronie, robi to, powinien zrezygnowac z hodowli, jezeli jest to dla niego przeszkoda w trzymaniu zwierzaka.
Zamykam i pozdrawiam