Witam! Zastanawiam sie nad podlozem w terrarium mojego P. Imperatora. Do wystroju idealnie pasowalby piasek, ale wiem ze imperator z pustynia ma malo wspolnego. Tak wiec ztad moje pytanie. Czy P. Imperator moze miec jako podloze wylacznie piasek?
Wersja do druku
Witam! Zastanawiam sie nad podlozem w terrarium mojego P. Imperatora. Do wystroju idealnie pasowalby piasek, ale wiem ze imperator z pustynia ma malo wspolnego. Tak wiec ztad moje pytanie. Czy P. Imperator moze miec jako podloze wylacznie piasek?
Ja sie za bardzo na skorpionach nie znam, ale mialam kilka lat temu wlasnie P. imperator i z tego co wyczytalam, to piasku on nie lubi - to zwierzak zyjacy w tropikach, w lasach deszczowych. Musi miec odpowiednio wilgotne podloze i raczej na piasku nie bedzie sie dobrze czul. Ale to tylko moje zdanie.
Najlepiej włókno kokosowe samo lub pomieszane z piaskiem.. wszystko w opisach masz gatunków!
Czytalem opis gatunku. I wlasnie tam jest napisane ze moze byc sam piasek ale ze kilka razy w opisach byly juz bledy dlatego chce sie upewnic. Tak wiec prosze o wiecej odpowiedzi gdyz juz dzisiaj chcialem sie wybrac kupic podloze abym mogl przeniesc skorpa do nowego terra.
Może nie jestem w tej dziedzinie ekspertem ale myślę że podłoże torfowe z włóknem kokosowym byłoby znacznie lepsze. Wydaje mi się że lepiej trzyma wilgoć a piasek pasuje do pardziej suchych warunków :-///
Piasek w małej ilości możesz zmieszać, ale najlepsze będzie włókno kokosowe czy coś co dobrze wilgoś trzyma.
Chcialem dac piasek tylko dlatego ze ladniej by sie komponowal z wystrojem terra, ale dalem sobie z tym spokoj i juz wrzucam wlokno kokosowe. Prosze o zamkniecie tematu.
Na podloze nie nadaja zie zaden piasek tylko i wylacznie torf kokosowy jest najlepszy bo najlepiej utrzymuje wilgoc ktorej ten skorpion wymaga.
Ja mam u jedengo viatoriska piasek ale jest on caly czas strasznie mokry i viatoris nie wymaga takiej wilgotnosci jak impek.
pozdro garo