nawet mi sie podoba.wsadziłam go do terrarium,dałam jeśc. moge go zatrzymać czy zawieżc go spowrotem? co będzie dla niego lepsze.(na działkach wiele ślimaków ginie)
Wersja do druku
nawet mi sie podoba.wsadziłam go do terrarium,dałam jeśc. moge go zatrzymać czy zawieżc go spowrotem? co będzie dla niego lepsze.(na działkach wiele ślimaków ginie)
Witam
Radze poczytac opis. :)
,,Uwagi
Możliwa hodowla w odpowiednio dużym terrarium wraz z innymi gatunkami krajowych ślimaków. Nigdy nie wystawiajcie terrarium ze ślimakami na dłuższy czas na działanie promieni słonecznych. Grozi to przegrzaniem zwierząt i ich śmiercią! Temperatura nigdy nie powinna przekraczać 30°C! Obecnie wykorzystuje się kulinarnie około 15 gatunków należących do rodzaju Helix. Ślimaki "jadalne" pozyskuje się niemal wyłącznie w terenie, gdyż nie opracowano jeszcze metod ich masowej hodowli. Należy pamiętać, że osobniki młode, których średnica muszli nie przekracza 30 mm są prawnie chronione, a zbiór osobników o większej muszli dopuszczalny jest jedynie w maju i jedynie za pozwoleniem wojewody!''
Wypusc go, na pewno bedzie mial dobzre na dworzu poza tym jest chroniony :]
Pozdrawiam
skoro tak to wypuszcze. jutro bede na działce. ale to nie ja go wzięlam tylko niechcący sie zabrał z sałatą do nas do domu. mój brat chciał go spuścić w toalecie (nigdy nie pozwole na takie okrucieństwo).więc jeszcze dziś przesiedzi u mnie w domu a jutro go wypuszcze.
a mi slimak straciłskorupe.tez byl z dzialki.zyje.co robic?
Stracił całą skorupkę czy większą część?
całą.
Hmmm, no to nieciekawie, takiego przypadku jeszcze nie miałam. Kiedyś, jeden z moich podopiecznych, stracił ok. połowy skorupy, odkąd go dostałam, był niemrawy i bardzo niewiele jadł. Przełożyłam go do osobnego pudełka, tak, żeby jego kumple go nie uszkodzili przypadkiem włażąc na niego. Położyłam na swoje miejsce skorupę, dawałam jedzonko z dużą ilością wapnia. Nadal bardzo mało jadł i prawie wcale się nie ruszał. Po ok. 3-4 tygodniach inkubacji skorupka mu przyrosła, jest teraz trochę zniekształcona, ale ślimaczek sobie śmiga razem z innymi już cały i zdrowy:). Moim zdaniem, możesz odseparować ślimaczka i zrobić tak jak ja. Ale nie wiem na pewno czy to pomoże. W razie czego podaję adres stronki pewnego kolesia, który zajmuje się co prawda Achatinami ale moim zdaniem nie ma różnicy. Stronka jest po angielsku i bardzo fajnie zrobiona. Jest tam dział, w kótrym są porady co zrobić jak ślimakowi uszkodzi się skorupka. Koleś stosuje jakieś kleje czy coś takiego. Możesz tez do niego wysłać maila:) Trzymam kciuki za Twojego malucha i pozdrawiam:)
No tak zapomniałam podać adres, sorki:) http://achatina.ru/index-En.htm
nie zyje biedak. może to brutalne ale dałemgo żółwiowi dozjedzenia (przedtems ieupewniłem z 30 razy ze nie zyje,spryskałem go wodą , dałem jeśc ale juz sie nie ruszał.)no szkoda go.
hehe lepsze to niz super glue, moj zolw nie chce jesc slimakow kurcze, wydaje mi sie ze są za twarde bo nadgryza je i wypluwa