no właśnie raz czytam że ok 70-80% wilgotności a raz że tylko 40%, w jednek książce która przeglądałem o gekonach lamparcich pisało że ma być ok 70% a w internecie że ok 40%, jest to duża różnica dlatego wole sie zapytać, żeby nie zaszkodzić gekowi
Wersja do druku
no właśnie raz czytam że ok 70-80% wilgotności a raz że tylko 40%, w jednek książce która przeglądałem o gekonach lamparcich pisało że ma być ok 70% a w internecie że ok 40%, jest to duża różnica dlatego wole sie zapytać, żeby nie zaszkodzić gekowi
no bo to pewnie te książeczki spolszczone z języka niemieckiego... masa w nich błędów... pomyśl czy na stepie / polpustyni jest 70% wilgotonosci? nie ma, to są bzdury... raz na 2 tyg spryskasz terrarium wodą i będzie dobrze.
no właśnie to mnie zdziwiło, bo na pustyniach i pół pustyniach nigdy niema tak wysokiej wilgotności (poza deszczami :-)), czyli starć się utrzymywać na poziomie 40% i raz na jakiś czas spryskać terrarium
do 60% bedzie ok. 60% mniej wiecej panuje w pokoju.
w domu masz 40%...
teraz ma 52% :-) a w domu jest ok 40-50%
ja spryskuje w terra codzienie i schodzi mi ponizej 40% ale staram sie utrzymywac wilgotnosc na tym poziomie
pozdrawiam
A ja nie spryskuje w ogóle............ Podlewam tylko sukulenty w terra....
Wilgotnosc w pokoju zalezy od pogody (waha sie od 40 do 60 %) i generalnie jest wyzsza niz na pustyni....
jesli macie zwykle higometry jak np. Hagena to dzialaja one na zasadzie bimetalu (blaszki wyginajacej sie pod wplywem temp. ) Higometr wskasuje niska wilgotnosc w przypadku zbyt bliskiego umieszczenia ogrzewana jak i w przeciwnym przypadku. W mieszkanu jest mniej wiecej 40-60% wilgotnosci.
A z tymi higrometrami Hagena. To faktycznie jest z bimetalem do mierzenia wilgotności?!?! Do mierzenia temperatury to rozumiem ale jak wilgotność wpływana metal? Pamiętam zlekcji fizyki, że tam było używane niegdyś końskiewłosie jako wpaniale skracające się pod wpływem wilgoci.