-
mączniki
Mam pytanie! Mam 3 miesiecznego gekona i czy moge podac mu juz mączniki czy jest jeszcze za mlody a dlatego ze nigdzie nie moge dostac świerszczy odrazu po swiatach i dopiero za 2 dni będą czy przez ten cza moge go nimi karmic jak tak to w jakich ilosciach na dzien (dodam ze maczniki są małe i sa miękie po wylince)
-
Re: mączniki
hmm.. moj ma 2 niesiace i tez niewiem:P
-
Mozesz spokojnie karmic mącznikami. Nie przesadzaj tylko z tymi twardymi.
-
zanim si ena mnie rzuci milion osób ze naklaniam do karmienia mącznikami....
Oczywiscie wszystko z głową i nie jako podstawa diety (trzeba było to dodawac?) ;>
-
czesc
jeżeli gekon jest jeszcze młody to staraj sie karmić go mącznikami nie częsciej niz raz w tygodniu i nie w dużych ilościach, a co do braku świerszczy to nic mu nie będzie, jeśli był regularnie i prawidłowo karmiony to taka głodówka kilku dniowa dobrze mu zrobi :))
-
Ja zawsze pisze z własnego doświadczenia-wiem że mączniaki są bardzo ciężkostrawne(dla młodych geków), mało tego potrafią uszkodzić żołądek młodziutkiego geka. Oczywiście sama karmiłam od czasu do czasu maczniakami i karmię nadal ale jak moje geki były młode to....-ucinałam mączniakom głowy.
-
Vida - sądzisz, że młode mączniaki mogą uszkodzić przewód pokarmowy? kiedyś się nad tyma zastanawiałem, ale wydaje mi się to mało prawdopodobne. Jeśli ucinałaś głowy to rozumiem, że karmiłaś pensetą?
Pozdrawiam
EKOLOG