w sumie dziwna sprawa bo na poczatku jak go mialem to jadl 5 czasem 7 swierszczy teraz tzn wczoraj zjadl 4 juz mu sie nie chcialo dalem jeszcze 2 na noc ale rano biegaja dalej, w sumie pod wieczor jednego troche scignal ale tylko go polizal : /
Wersja do druku
w sumie dziwna sprawa bo na poczatku jak go mialem to jadl 5 czasem 7 swierszczy teraz tzn wczoraj zjadl 4 juz mu sie nie chcialo dalem jeszcze 2 na noc ale rano biegaja dalej, w sumie pod wieczor jednego troche scignal ale tylko go polizal : /
moim zdaniem przesada z tymi 7 świerszczami. Ja swoim daje dwa dziennie, i to też nie zawsze i bardzo ładnie rosną. Jak mu dajesz tyle świerszczów na raz to nie dziw sie że będzie odmawiał jedzenia co jakiś czas. Moim zdaniem powinieneś zdecydowanie uszczuplić gadowi tą diete.
mi też sie wydaje że trochę pszesadzasz 2 dziennie powinny wystarzczyć mu powinneść to zmiennić ale jeżeli mocno chcesz to później nie dziw się że nie chce jeść
ej no looz nie najezdzajcie na mnie mi mowili ze jak chce jesc to zeby mu dawac ale na pewno mu skroce ta masakryczna :P diete THX pozdro
QBEUSZ, nie najeżdżamy na Ciebie. Przecież nie jesteśmy tutaj po to żeby wzajemnie sie ktytykować, tylko po to żeby sobie pomagać :)
Witam! Ja miałem podobny problem! Gdy kupiłem lamparta to jadł dwa świerszcze dziennie, a teraz je dwa na tydzień ale i tak wygląda solidnie!!!! W sklepach te gekony są poprostu chude, a mój powiedziałbym, że jest tłuściochem!!!
POZDRAWIAM
oks dzieki za wszystki odpowiedzi troche mu ogranicze to obrzarstwo :D aha i tylko powiedzcie kiedy bedzie nastepna gielda w swietochlowicach :D musze na nia pojechac :D
Jeśli chodzi o twojego geka QBEUSZ to dobże że na poczatek dałes mu sie najeśc teraz zmniejsz djete , ale na poczatku sam widziałeś że atakował wszystko co si rusza!!:]Był bardzo głodny więc nakarmienie go do syta na poczatek to dobry sposób na ustabilizowanie żywienia aby móc potem dawać mu mniej !
To może ja podsumuję ta waszą dyskusję:) Lamparty są jednymi z niewielu gadów które potrafią kontrolować swoją przemianę materii i doskonale wiedzą ile powinny zjęść nie możemy tu mówić o żadnym obżarstwie czy diecie. Ja również co drugi dzień wrzucam ok 10 świerszczy dla 2 geków i zdarza sie że od razu wszystkie są zjedzone a zdarza się że nie. Moja samica pewnego dnia zjadła np. 2 oseski i na koniec 2 świerszcze-dore prawda? Nie przejmujmy się zatem kiedy geki jedzą dużo(w ogonie są zapasy-dlatego im więcej jedzą tym ogon jest grubszy) Martwić się możemy dopiero wtedy gdy przez ok 2 tygodnie gek nie je a i to się zdarza - naprawdę źle sie dzieje dopiero wtedy gdy zauważymy wyraźnie chudnący ogon!!!!!!