Mój gekon nie je od dłuzszego czasu (5 dni) i się nie załatwia. Mam podejrzenie ,że to moze być zapchanie , poniewarz mam terrarium ze żwirem. Dzisiaj zmienie ściółkę na cocogrun ale mam pytanie jak leczyc początek zapchania?
Wersja do druku
Mój gekon nie je od dłuzszego czasu (5 dni) i się nie załatwia. Mam podejrzenie ,że to moze być zapchanie , poniewarz mam terrarium ze żwirem. Dzisiaj zmienie ściółkę na cocogrun ale mam pytanie jak leczyc początek zapchania?
idz do apteki i kup parafine w płynie podawaj mu ją do pyska przez 5 dni rano i wieczorem powinno mu pomóc a jak nie to gazem do weta. Ten sposób poelcił mi wet wiec niema co sie bac. I zrób to jak najszbciej.
i w czasie leczenia zmien podloze na recznik papierowy albo gazete
mógł się zapchać... ale nie koniecznie. jest też taka możliwość ze po prostu zrobił sobie głodówkę... na wszelki wypadek zrób tą opcję z parafiną
Ja bym niepodawał rano i wieczorem!Tylko podaj 2 krople i zrób masarz!I dopiero jak na drugi dzień się niewyprużni to jeszcze raz!
Dziekuje wszystkim za udzielona pomoc ale naszczeście nie jest konieczna. Własnie przed chwila gekuś zjał 2 swierszcze co chyba wylucza zapchanie.
niewykluczyło!!!!!Zapchanie to nie to że niechce jeść ale wydalać resztek pokarmu!Niepowinienłeś mu dawać świerszczy jak niewydala!
racja. nie karm go jeśli nie wydala. poczekaj aż zobaczysz kupy. czy twój gek ma taki jakby napchany brzuch?
Miałem podobny przypadek. Jeżeli się zapchał to bedzie bardzo gruby i niebędzie robił kupek. Daj mu od czasu do czasu ciekłą parafinę, rób kąpiele wdośćciepłej wodzie a potem delikatnie go pomasuj ruchami do kloaki.
Pozdrawiam. Sqqter