-
Niechce jesc
Mam mały problem mój gekon od poniedzaiałku nie chce jesc, tylko siedzi w swojej grocie.Nie wiem czym to jest spowodowane.Czytałem ze gekony robia sobie czasem taka głodówke ale nie wiem czy to nie trwa juz za długo.Zaczynam sie powli nie pokoic.Z góry dzieki
-
Re: Niechce jesc
Normalnie szok!!! 4 dni to naprawde strasznie duzo i powinienes sie zaczac martwic.
Czlowieku gek bez zarcia moze wytrzymac 5-6 msc i nic mu nie bedzie a ty panikujesz po 4 dniach. Przerwy w karminiu sa potrzebne zeby przeczyscic uklad pokarmowy i wyjdzie mu to tylko na dobre poniewaz nie jest normalne zeby zwierze w naturze regularnie cos mogl upolowac i po to odklada subst. odzywcze w ogonie.
-
Witam,
Takie glodowki zawsze sa stresujace dla hodowcy :(
Moj samiec tez robi sobie przerwy w jedzeniu. Ostatnia glodowka trwala dwa tygodnie i wlasnie w tym tygodniu zaczal jest swierszcze i mam wrazenie, ze postanowil nadrobic stracony czas ;) bo potrafi zjesc 3 dorosle swierszcze dziennie (zazwyczaj je jednego dziennie).
W czasie glodowki nie chcial jesc swierszczy, ale np. karaczany zielone to moglby na kilogramy - moze zbrzydly mu swierszcze i chcial odmiane ;) Lobuziak zjadl wszystkie imago i podrosniete larwy karaczanow jakie mialem i teraz bede musial dluuuugo czekac zanim kolonia mi sie odtworzy ;)
Teraz samiec wcina za trzech, zato samiczka je coraz mniej (zazwyczaj to ona jadla dwa razy tyle co samiec), wiec chyba teraz ona zacznie sobie robic przerwe w jedzeniu.
Sprobuj z innym pokarmem, sprawdz jaka ma temperature - szczegulnie w nocy.
I .... czekaj ;)
Pozdrawiam,
Piotrek
-
W nocy ma 21 stpni dzis wrzuce mu swirszcze i zobaczymy