Nie dawno złapałem u siebie w domku jakąś malutką skolopendre. Ma około 1 cm. i ma kolor żółto-pomarańczowy. Mam teraz pytanie czym karmic to maleństwo i jak o nie dbać. A może ktos ma jakąś strone z polskimi krócionogami ??
Wersja do druku
Nie dawno złapałem u siebie w domku jakąś malutką skolopendre. Ma około 1 cm. i ma kolor żółto-pomarańczowy. Mam teraz pytanie czym karmic to maleństwo i jak o nie dbać. A może ktos ma jakąś strone z polskimi krócionogami ??
Jeżeli wygląda jak typowa skolopendra to pewnie jest to wij drewniak - Lithobius forficatus. Hoduj je jak zwykłe skolopendry tylko karm stosownie mniejszym pokarmem. Można je trzymać w grupach. U mnie nawet się rozmnożyły, ale nie udało mi sie odchować młodych.
W naturze (czyli u nas pod kamieniami) Najważniejszą część ich pożywienia stanowią dżdżownice. Zjadają jednak każdego bezkręgowca który jest dostatecznie mały.
Dodam, że dorastają one do 3 cm, ale raz w życiu widziałem giganta, który miał 5 cm. Chyba większe już byc nie mogą. Tak naprawdę, nie dorastają podobno nawet do 5 cm, ale cóż, ja raz takiego widziałem.
jeśli to ma 1cm i takie kolory to obstawiałbym raczej jakiegoś z rodzaju Lamyctes.
jest może lekko szarawy??
najlepiej, jakbyś dał tu jakieś makro to może chociaż rodzaj ustalimy dokładnie.
maluchy zajadają wszystko co dadzą radę złapać.
jeżeli był żółto pomoarańczowy to napewno niedorasta do 5 cm :P ja widziałem i widze często nawet 9cm :P
mispushupek1, odezwałemn się do Ciebie na GG, nie wiem czy doszło, proszę o szybki kontakt jeśli to możliwe.
Ja widzialem tez osobniki Lithobius forficatus podchodzace pod 5cm!! Co wtym dziwnego , tak jak sa ludzie przeciętni majacy 1.80cm tak sa i giganty po 2.20 oraz liliputy po 1.50, tak wiec dlaczego nie moze wg ciebie istniec osobnik majacy 5cm-jest to naturalne zjawisko!!