Re: Dieta szczurkow, ....
Chyba najlepiej kupić im gotową karmę taką dla gryzoni (są w sklepach specjalne mieszanki dla szczurków), poza tym urozmaicać "normalnym" żarciem; szczurki jedzą właściwie wszystko ;) warzywa, owoce, mięso no i oczywiście wszelkiego rodzaju ziarna (ale te już będą w karmie). Witamiki dla gryzoni też dostaniesz w zoologu, i kostki do ścierania zębów... Ogólnie oczywiście im bardziej urozmaicony pokarm tym lepiej, no i powinien być zawsze świerzy. Odradzam cykorię, bo bywa pryskana, słyszałam o paru przypadkach padnięcia gryzonia po większej ilości cykorii.
Powinny mieć domek do spania, dobrze jak w środku z jakims materiałem na gniazdo, np. papierowe ręczniki albo siano. No i należy im zapewnić rozrywkę :) Jakieś drabinki do wspinania, itp.
Czy można je uczyć... oczywiście że można :) szczurki są bardzo inteligentne... Lubią się uczyć nowych sztuczek, oczywiście najchętniej w zamian za smakołyki :)
Bardzo lubią się bawić z ludźmi, potrafią zaprzyjaźnić się z innymi zwierzętami (u mnie w domu kwitła przyjaźń szczura z psem).
mieszanki zborzowe dla szczurów w tym granulki idp.
płatki kukurydziane,suche lub śwerze pieczywo(nie spleśniałe),drożdże,mleko w proszku,gotowany ryż,kasza,pęczak,makaron,kawałki kurzych jaj,biały ser,żółty ser(w małych ilościach),orzechy,surowe mięso,muj je ryby,mączniaki,świerszcze,karaczany,dżudżownic e,skorubki od jajek ,słone paluszki, delicje dla gryzoni,wapno do ścierania siekaczy,kości,sucha karma dla psów,jabłka i inne owoce,marchew,buraki,surowy ogurek,liście sałaty kapusty pietruszki mleczu,koniczyna,trawa,lucerna,dynia ,cukinia (przepadają za nimi ).
po za tym szczur je wszystko.jedzenie musi być świerze i stare sprzątane z klatki
nalerzy wymieniać ściułke minimalnie raz w tygodniu
szczur przywiązuje sie jak pies posłuszny ale zależy wszystko od charakteru zwierzęcia muj szczur to autentyczny samotnik.
życze miłej chodowli
No moje jeszcze niesa calkowicie przyzwyczajone ale sa mlode moze kolo 2 miesiecy gdy je biore na reke to samiczka siedzi jest bardziej spokojna i samiec musi spenetrowac kazdy zakatek ale za to jest mniej plochliwy. gdy siadam na tapczaqnie to samczyk zaraz przybiega i proboje wlazic samiczka raczej siedzi skulona na tapczanie ale zauwazylem ze i tak bardziej mi ufa. Co do zaprzyjazniania to narazie przyjazni sie z nimi moj kto polega to w ten sposob ze mimo iz tryzmam je w akwarium narazie ktore do polowy jest odkryte gdzie kot wlazl by luzem glowe i je mogl capnac ale mimo to od czasu do czasu przychodzi tma i spoglada na nie niewidizalem zeby je probowal capnac albo cos ale nieproboje ich zaprzyjazniac przynajmniej narazie bo moj kot pochodzi z gospodarstwa i lapie wszystko co sie rusza ptaki,muchy,myszy tlyko rybek z akwarium niewylawia narazie ;].
Dzieki za pomoc jutro polece po witaminki dla gryzoni i kupie im jakas sprezyne przypne ja do sufitu klatki i beda moglu sie wspinac :)
Pozdrawiam
nie wiem czy mozna tutaj zareklamowac strone...
jakby co przepraszam, ale jestem milosnikiem (milosniczka?) szczurkow
http://szczury.w.interia.pl
polecam ta stronke idzie sie duzo dowiedziec a jak nadal beda problemy jest tam forum dyskusyjne na stronie i lista dyskusyjna mailowa, polecam to pierwsze po przeczytaniu zamknietych ogloszen i archiwum glowa peka i brak pytan chyba ze masz szczegolne przypadki :)
pozdrawiam
Alicja - wlascicielka slicznej szczurki Comy :)
Z tą sprężyną to chyba nie najlepszy pomysł, moim zdaniem mogą sobie nią zrobić krzywdę. Fajną rzeczą i polecaną przez hodowców są liny do wspinania uplecione z grubego sznurka. W ogóle możliwości wymyślenia zabawek jest wiele, tylko trzeba zawsze pomyśleć, czy szczurek nie będzie mógł się w coś zaplątać albo ugrzęznąć, uwaga też na wszystko w co mogą się zaplątać pazurki.
Czytałam w książce o szczurkach, że niektóre lubią się huśtać na takich huśtawkach jak dla papug :)
No tak, z kotami jest problem :) chociaż znałam kota co spać ze szczurkiem w jednym koszyku, ale to był taki kanapowiec... Mój też łapie myszy i ptaki, pewnie by szczurka zeżarł :(