Czy istnieja swierszcze ktore nie bzykaja (chetnie je kupie) albo jakis dobry sposob na wyeliminowanie bzzzykania ....!
Wersja do druku
Czy istnieja swierszcze ktore nie bzykaja (chetnie je kupie) albo jakis dobry sposob na wyeliminowanie bzzzykania ....!
Przycięcie skrzydeł. Ale osobiście to uwielbiam ich grę i się w takie rzeczy nie bawię.
raczej nie istnieją takie świerszcze
urwać skrzydełka u samców(odradzam bo to jest znęcanie sie nad zwierzętami), a najlepiej przenieść do innego pomieszczenie gdzie sie najmniej przebywa, albo można też hodować same samice(ale wtedy ci sie rezmnożą ;P , mi tam narazie nie przeszkadza to bzykanie(może dlatego że jest ich mało, ok 20), a jak zacznie mi przeszkadzać to przeniose do piwnicy :)
Spróbuj hodować bananowe one prawie nie ćwierkają a jak obłożysz pojemnik z nimi styropianem lub czymś dźwiękochłonnym to skopuj pewny.
W razie czego zawsze możesz hodować karaczany.
pozatym jak obetniesz skrzydla to nie beda ci sie zabardzo rozmnazaly :((
bo przeciez skrzydelkami zachecaja samice do kopulacji :D
Dźwięki wabiące mają sens na duże odległości. Tuż przed kopulacją większe znaczenie mają bodźce dotykowe, zapachowe i wzrokowe. Moje źle wyliniałe samce, praktycznie bezskrzydłe, spokojnie kopulowały z samicami, nie jest to więc problem.
Co do bananowych, to może są dość ciche, ale ich sygnały dźwiękowe są znacznie dłuższe niż u innych hodowanych gatunków. Mogą więc bardziej przeszkadzać (jak ktoś tego nie lubi, oczywiście).
wiesz co jak komu wygodniej mi ostatnio samica afrykanskiego kopulowala z malutkim samcem bananowego takze ten sam efekt ale samiec cichszy :P ale ja nie obcinam skrzydel poprostu wynosze akwarium z nimi i przykrywam plexi nic nei slychac