Re: wylęg - czemu padają??
Młode świerszcze są bardzo podatne na brak/nadmiar wilgoci. Przy przesuszeniu mają duże problemy z linieniem, przy przewilgoceniu bardzo szybko dostają grzybic itp. Możliwe jest też zatrucie pokarmowe (pryskane warzywa, owoce). Dochodzi jeszcze kanibalizm (potrzebują dużo kryjówek i dużo białka w pokarmie). Niestety pierwsze stadia rozwojowe to okres krytyczny w życiu stawonogów.
W tej chwili mam świeży wylęg domowego i bananowego. Odpukać, na razie w tej chwili wszystko jest w porządku i zbyt dużych strat nie odnotowałem.
a mógłbyś napisać jakie im stwarzasz warunki?? jakie pojemniki żarło jak regulujesz odpowiednią wilgoć itp.
Bo to są moje pierwsze sztuki i nie chciałbym wszystkich stracić
ja swoja chodowle trzymam w taki sposób: 1 dorosłe samice z dorosłymi samcami trzymam w terarium 20na 20na20 pojemnik z jajkami zabieram co 2 dni i daje do inkubatora młode jak dsię wyklują siedza w tym inkubatorze aż podrosną do 3-5mm i ida do małego terra takiego 20 na 10-15 na 20 pełnego wytłoczek i trocin na spodzie gdzie dostaja sałate lodową + pokarm dla rybek
U mnie terra jest trochę większe - 40x20x30. Bez podłoża, dużo wytłoczek. Codziennie lekko zraszam wytłoczki wodą, tak by były wilgotne. Pod terrarium mam kabel grzewczy, więc o temperaturę i parowanie nie muszę się martwić. Codziennie zwilżam też pojemnik z włóknem kokosowym (wylęgarnia). Pokarm (sucha karma dla kotów, jabłko i sałata lodowa) podaję w oddzielnym miejscu tak, by nie łapał wilgoci z dna terrarium (co najwyżej z powietrza). Jeśli widzę zaczątki pleśni pokarm usuwam. Tak samo wszystkie większe padłe świerszcze jako potencjalnych roznosicieli zarazy.
Ja raz 50 świerszczy (około) z wylęgu uśmierciłem sałatą (od tamtej pory nią nie karmie). 50 to malutko w porównaniu z dobrym wylęgiem ale zawsze smutno się robi. Ja do tej karmówki mam sentyment - to lepsze niż jakikolwiek film, telenowela czy serial - leżeć przed terra ze świerszczami... doskonały odmóżdżacz.
zgadzam się mnie wiele radości sprawia rozmnozenie świerszczy natomiast karaczany to juz nie niewiem czemu??
dark jja tez tak chodowałem ale wiecznie miałem problem z roztoczmi io chodowla zawsze mi wygineła a w ten sposób mnoża mi się ładnie i nic mi nie ginie a ni niz nie zrzera jajek co mie cały czas irytowało
Dodaj koncert kilku gatunków naraz i to jeszcze stereo :D
Uwielbiam świerszcze, ale cóż, w tym roku "zwaliło" mi się na głowę kilkanaście pająków :)
Nie wiem. Mi też się ładnie mnożą i z roztoczami jeszcze nie miałem problemu. Na zjadanie części jaj pozwalam, nie bawię się w czystą "masówkę". Tyle świerszczy, ile jest w stanie się utrzymać siedzi w terra i jest spokój. Nie rozdzielam ich, nie wyciągam pojemnika z jajami. Choć zamierzam w tym roku trochę zwiększyć obroty, bo pajączków mam więcej i coraz większe są skubańce.