jaki jest najwolniejszy karaczan...........???
boje sie jak nie ruszaja sie ale jak zacznie biegac to zemdleje,potrzebuje malo ruchliwego............eh
Wersja do druku
jaki jest najwolniejszy karaczan...........???
boje sie jak nie ruszaja sie ale jak zacznie biegac to zemdleje,potrzebuje malo ruchliwego............eh
To po co ci karaczan skoro sie go boisz? Ja jakos nigdy nie mialem przed nimi obawy. Juz bardziej sie swierszczy boje. Z doswiadczenie polecsl Blaptica dubia. Bardzo spokojniutki. Rusza sie tylko w nocy jak spie, w dzien nie widyje go w ogole bo na wytlaczankach siedzi. Dopiero jak sie go puknie to zrobi kroczek. Bez problemu mozna zlapac w reke i dac pajakowi (lub podrzucic starszej siostrze:D:D, wiem ze to infatylne ale cieszymy sie z ojcem przy tym dowcipie jakbysmy mieli oboje 3 latka:P).
G. portentosy są spokojniutkie...
noooo ładnie SDY...........muszę coś poradzić twojej siostrze............!!!
mi są potrzebne na pokarm dla pajaków i żaby,ale podawać będę pincetą......
w życiu nie wezmę do ręki.......tfuuuuuuuuuuuuuuuu! blehhhhhhhhhhhhh........
madagaskarskie są nawet śliczne,ale łażą po szybach..........łitttttt,a to odpada
narazie jestem przy B.giganteus....tzn: mam je dopiero kupić..........
a tych -dubia- to musze cos poczytać,bo za wiele o nich nie wiem......ale może może
może jeszcze ktoś coś dorzuci...........bardzo proszę!
Dubia najlepsza :) ładna , do ręki bierzesz bez niczego ( jeśli uprzednio znajdziesz ją w torfie , moje sie zakopuja) nie łazi po szybach BA nawet bo kartonie jest trudno dla nich.
No ja tez je mam jako zarlo dla pajakow. Ale skoro mozne je przy okazji wykozystac do glupiego zartu to czemu nie?:P B.giganteus tez mam ale ten jest bardziej rychliwy od dubii. Pozatym dubia jest mniejsza, moze bedzie cie mniej brzydzila i sie przelamiesz i wezmiesz karaluszka na reke.:) Trzymasz dokladnie jak giganteusa. Ja te 2 gatumki mam w jednym pojemniku i jakos zyja (nawet dobrze zyja, bo ostatnio zauwazylem jak samica dubi suszy ooteke, ale dmucham na zimne i sie nie ciesze poki nie zobacze maluchow:P).
gratulacje............!
wybralam juz te dwa gatunki wlasnie: blaberusy i dubia..........
bede miala je w kwietniu,po powrocie z wyjazdu i ma byc juz wtedy ciepło.......
od razu bede sie uczyla z nimi koegzystowac i probowac sie przełamac.......
mam nadzieje ze sie uda ............ehhhh wziasc je na reke.......łojjjjjjjj!!!
bardzo dziekuje!!!