moje myszki chodzą juz z 7 tygodni w ciaży i dalej nie rodza co mam robić?????
Wersja do druku
moje myszki chodzą juz z 7 tygodni w ciaży i dalej nie rodza co mam robić?????
nauczyć się dobrze liczyc? ;-)
albo nie sa zaplodnione, albo juz dawno urodzily i zjadly w nocy mlode, i nic po nich nie zostalo.
pzdr
Scorpio_666 7 tygodni to już dwa prawie wychowane mioty :D
7 tygodni to 49 dni ??
więc 18-20 dni ciąza i poród (jezeli jest trzymana z samcem to odrazu kolejne zapłodnienie) następne 20 dni odchów młodych i następny poród :] więc zostaje jeszcze jakieś 9-11 dni odchowu drugiego miotu ... tak powinno wyglądać to w hodowli :]
nie wiem dlaczemu tak jest ale jakos chodzą przez cały czas mojego obserwowania ciężarne i nic z tego maja wszystkiego pod dostatkiem a i samca maja przez cały cza:P
ps. czy może to wynikać przez stres????? np. że samica ciężarna jest z innymi myszkami w pojemniku hodowlanym ?????
Przez stres może, ale przyczyn stresu szukaj gdzie indziej.One wolą być w grupie. Prędzej jakieś hałasy, pukanie w szybkę, albo brak kryjówki....
.....albo co najczęstrze brak wody po porodzie.
musisz dobrze je odrzywiać, bo jak są kiepsko odrzywiane to dożywią się młodymi,
zjadać będą młode również przy ciasnym pomieszczeniu, poprostu wiedzą żę będzie tłok jak wychowią młode i unikając przeludnienia zjedzą potomstwo.
Zastanów się również czy masz na pewno samca i samice, łatwo poznać.
Może to tłuste myszy a nie myszy w ciąży?? Słonecznik, orzechy, ser, mączniaki itd to zdecydowanie nie powinno być podstawowe jedzenie lecz sporadyczne urozmaicanie....