w jakiej temperaturze najlepiej jest inkubowac kokon i czy przy zwilzaniu moze byc woda na kokonie czy raczej unikac
pozdrawiam
Wersja do druku
w jakiej temperaturze najlepiej jest inkubowac kokon i czy przy zwilzaniu moze byc woda na kokonie czy raczej unikac
pozdrawiam
Wystarczy temperatura pokojowa lub wyższa np.28,29stopni.Wody w kokonie unikaj. Ale tak czy tak kokon musisz spryskiwać wodą przynajmniej raz w tygodniu . Pozdrawiam
odpowiedz na to inne pytania znajdziesz na stronie www.modliszki.com w opisach rodzin i dziale najczestsze pytania.
To w jaki sposób i w jakich warunkach nalezy inkubować kokon zalezy od gatunku modliszki...
Ale pokojowa temperatura zawsze będzie dobra ,a w 28,29stopniach kokon sie nie przegrzeje,żadnego gatunku modliszki . Pozdrawiam
ja trzymam kokon w odzielnym terrarium na dno polozylem wate, ktora codzinnie zwilzam wiec kokn nie ma bezposredniego kontaktu z woda.
Możesz śmiało spryskiwać też kokon, nic się mu nie stanie. Może to nawet pomagać.
mam jeszcze jedno pytanko.na stronie podanej przez mantida pisze zeby kokon wisial 10-15 cm nad podlozem i pare centymetrow nad patykiem lub lisciem.a moze wisiec pare centymetrow nad podlozem bez zadnych patykow czy lisci?
Nie bez powodu napisałem na tej stronie wlasnie tak...
Nie wiem jaki masz gatunek ale np. Sphodromantis kluje sie tak ze z kokonu zwisa kilkucentymetrowej dlugosci lancuszek modliszek przechodzacych wylinki (w opisie jest bardzo ladne zdjecie Pulsara) jesli kokon bedzie za nisko to modliszki sie pogniota i zatratuja... Daltego tez w pojemniku (inkubatorze) powinny być patyczki i/lub roslinki - wtedy jest wieksza powierzchnia po ktorej moga sie rozejsc mlode...
mam sp.gastrica.po jakim czasie powinny wykluc sie mlode?
To zależy od tego w jakiej temperaturze inkubujesz kokon... . Pozdrawiam