Kupię różne gatunki płazów
Interesują mnie zarówno płazy ogoniaste jak i bezogoniaste.
Ogoniaste:
-traszka ognista
-traszka zwyczajna(oczywiście wychodowana w niewoli)
-traszka grzebieniasta(oczywiście wychodowana w niewoli)
-salamandra(wychodowana w niewoli i obojętnie jaki gatunek<plamista była by super>)
-ambystoma tybrysia
Bezogoniaste-
-drzewołazy(jakie kolwiek gatunki)
-liściołazy(to co powyżej)
-rzekotki(to co powyżej)
-kumaki dalekowschodnie
-żaba rogata
-afrykańska żaba biegająca
-RZEKOTKA ŻABIA
Jak ktoś ma coś do sprzedania z wyżej wymienionych to proszę się zgłaszac na priv, GG 3525072 lum mail'a miszi0@op.pl.
DZIĘKI
Re: Kupię różne gatunki płazów
A masz zezwolenie MŚ na przetrzymywanie krajowych gatunków płazów ? Nie wróżę otrzymania takowego zezwolenia do celów hobbystycznych.
A do hodowli salamandry wychodowanej w niewoli trzeba mieć pozwolenie?
No trudno, nie chcę przykładać ręki do zagłady naszych polskich gatunków płazów.
Na działce gdzie występują rzekotki, salamandry i traszki no i oczywiście różne żaby i ropuchy wykopałem kilka stawów bo najbliższy był jakieś 5 km.Teraz populacje tych stworzeń powiększyły się z czego się bardzo cieszę.
Dzięki za przestrogę.!.
mam kumaki dalekowschodnie ok 3 cm cena 20-25zł szt:d
O bardzo fajnie, a z kąd jesteś????
Przepisy przytoczyłem w wątku:
http://www.terrarium.com.pl/forum/re...&i=5285&t=5285
W Polsce przepisy nie rozróżniają czy coś jest z hodowli czy nie. Zakaz dotyczy generalnie gatunku.
Jeśli masz tyle płazów blisko domu to tym bardziej nie rozumiem dlaczego chcesz je mieć zamknięte w terrarium.
Właśnie o to chodzi, że działka jest 80 kilometrów od mojego domy i jestem tam co weekend.
Z wielu źródeł dowiedziałem się że salamandra to bardzo wytrzymały płaz i łatwo się rozmnaża co oznacza, że mógł bym wypuścić kilka osobników do strumienaia w wilgotnej dolinie nie daleko mojej działki.
Akurat przemieszczanie zwierzęt bez odpowiednich zezwoleń jest wyjątkowo niebezpieczne i karalne. Zamiast pomóc - szkodzisz. Pisałem o tym kiedyś bardzo obszernie. Tutaj jest ten wątek:
http://www.terrarium.com.pl/forum/re...093#reply_6119
Dziękuje za tą przestrogę.W tym roku zacząłem się interesować naszymi polskimi płazami i gadami.Tak to hodowałem gatunki zagraniczne i prowadziłem różne obserwacje,robiłem zdjęcia i kręciłem filmy.
Nigdy więcej o czymś takim nawet nie pomyślę.
Dziękuję
Pozdrowienia