Czy silikon akwarystyczny napewno jest bezpieczny? ma on wstretny, intensywny zapach. Boje się, ze zaszkodzi gadzince...
Wersja do druku
Czy silikon akwarystyczny napewno jest bezpieczny? ma on wstretny, intensywny zapach. Boje się, ze zaszkodzi gadzince...
Jesli pachnie tylko octem (uzywany jako rozpuszczalnik) to w porządku. Zapach jest intensywny, ale po ok 24h powinien zupelnie sie ulotnic. Po wyschnieciu bedzie nieszkodliwy dla gadziny.
Niewiem jak akwarystyczny. W każdym razie ja niedawno kleiłem terra silikonem szklarskim. Na początku strasznie śmierdziało ale to tylko przez parę godzin...
Pozdroofka
MareQ PL-Pd
gg 3427449
ja kleilem kamienie w terra szklarskim ale bezwonnym
Przeczytaj ten post
http://terrarium.com.pl/forum/read.php?f=6&i=1&t=1
Ja też mam problem ale bardziej techniczny z silikonem. Na opakowaniu jest napisane że można nim kleić akwaria do 100 l. a moje ma mieć 150 l. Czy ktoś mógłby mi doradzić jaki silikon powinienem kupić, firma, rodzaj itp.?
Ja kupiłam przezroczysty silikon firmy aquarium i nic nie pisze na opakowaniu o ograniczeniach pojemności zbiornika.
Jeżeli kleicie terrarium to nie ma problemu - wtedy mozna kleic i większe pojemniki zwykłym silikonem. Chodzi o to, że przy akwarium dochodzi olbrzymie ciśnienie wody działające na wszystkie spojenia pojemnika i przy 100 l (czyli 100 kg) silikon może nie wytrzymać.
To wiem, chodzi mi o taki który wytrzyma.
Akwarium jest ramowe więc może ten do 100 l. wytrzyma, ale wolałbym wiedzieć na pewno.
Witaj :-)
ja w calkiem innej sprawie...
pisze artykul dla pisma "Marie Claire" o ludziach hodujacych nietypowe zwierzeta. Poszukuje kobiet, ktore maja w domu weze, legwany, pajaki, gekony... Moze Ty zechcialabys podzielic sie ze mna swoimi obserwacjami na temat gada w domu...? Mieszkasz w Warszawie?
Bede wdzieczna za kazda odpowiedz.
Pozdrawiam
Monika Kucia