Zróbmy porzadek ze sprzedajacymi!!!!
W zwiazku z pojawiajacymi sie podejrzanymi typami, umieszczajacymi ogloszenia w dziale sprzedam proponuje zrobic tak. Zorganizowac jakis zlot na czacie np. Po kolei z kazdego dzialu, Pajaki, straszyki, weze itd.
PO wspolnej decyzji hodowcow na poszczegolnych dzialach umiescic w kazdym z dzialow liste lojalnych i godnych zaufania sprzedajacych. Mozna zrobic limit, ze np.piec glosow za, nobilituje czlowieka do bycia na takiej liscie.
Mysle oczywiscie o glosach ludzi ktorzy juz jakis czas odwiedzaja forum, by nie dopuscic do sytuacji ze nagle jakis kolo sie odzywa ktory zamiescil dwie wiadomosci na forum bo to moze byc blef.
Do tego jednak potrzebna jest organizacja (tu wniosek do adminow) , kiedy poszczegolny dzial moglby zrobic taka dyskusje, zeby nie bylo balaganu.
Co sadzicie o moim pomysle ??
Wydaje mi sie ze to ulatwilo by sprawe i nie bylo by awantur...
Pozdrawiam
Nazar
Re: Zróbmy porzadek ze sprzedajacymi!!!!
No ale przypuśćmy, że pojawia się nowa, uczciwa osoba z ciekawą ofertą na forum sprzedam... Odrazu ją wykluczyć? Bez przesady
troszke bez sensu propozycje ale koncepcja dobra, lepsze było by uruchomienie nowego forum z ograniczonym dostępem, tzn ogłoszenia mógł by dawać tylko ten kto pokaże serwisowi ksero dowodu i będzie sprzedawał pod swoim nazwiskiem a oglądac to forum mogliby wszycy, w momencie w którym ktoś by podpadł kupującym, to szybka reakcja adminów i gościa nie ma...
KORSAKOW - dobry pomysł :):)
Falszywy dowod osobisty to drobnostka, osobiscie bym sie na takie ksero nie zgodzila. Ochrona danych osobowych... Chyba najlepsza bylab lista (ale nie czarna) ze sprzedawcami, ktorzy sa uczciwi. Mozna np. dawac im punkty, no czy ja wiem, co jeszcze......
Znacie zapewne rating Phasmodea. Może cos w tym guście okaże się skuteczne http://www.mga.com.pl/~adampl/rating.php
Wszystko zależy od kupujących czy chcą kupić od kogoś którego nick jest juz dobrą marką samą w sobie czy lubią ryzykować kupując z firmy kogucik która się pojawia na kilka lewych transakcji i znika .
Pozdrawiam
Witold Plucik
Dobry pomysł ma Reveille, bo taki "rating Phasmodea" jest nie do oszukania. Lecz jak wszystko również i owy "rating Phasmodea" ma minusy, mianowicie osobnik który np. dowiedział się o terrarium.com.pl może nie być oszustem, a pojawiajac sięjest nieklasyfikowany przez jakiś czas, aż ktoś od niego nie kupi i nie będzie z transakcji zadowolony. Ale przy tym "ratingu Phasmodea" kto się odważy kupić u takiego człowieka, który nie ma żadnych plusów??
to jest sprawa do polemizowania. Ale myślę że ludzie którzy chcą handlować zwierzętami byli by skorzy dać adminom swoje pełne dane, razem z peselem i "numerem buta":) - zart z tym butem. No i dowód osobisty też da rade zeskanować i wysłać adminom.
Sam nie wiem co lepsze. Ale mimo wszystko lepiej kupować we własnym mieście, żeby zwierze odbierać osobiście - to jest moje zdanie, dzięki temu nas nikt nie wydyma.
Pozdrówka for all :)
"Lata" temu padła też propozycja zmaterializowana dzisiaj jako allegrowskie Escrow. Funkcję pośrednika pełniłby wówczas jakiś gadzi, pajęczy, forumowy autorytet. Transakcja upłynnia się kosztem czasu, a nie upublicznianiu danych osobowych; nie dyskryminuje nikogo, jak działoby sie to w podobnym "rankingu popularności". Należy naturalnie wziąć pod uwagę znaczący minus - czas często wiele waży.
Może w profilu była by możliwość zaznzczenie, że jest sie sprzedawcą i możliwość zamieszczania komentarzy przez innych uzytkownikow forum, albo chociaz ocemy + lub -. Nie byłoby dyskryminacji nowych sprzedawców. Każdy mógłby sie zarejestrować jako sprzedający, ale na zaufanie musiałby sobie zasłużyć (nazbierać plusów od klientów)