Kto wie do kogo mam sie zgłosić ...
Kto wie do kogo mam sie zgłosić jeśli chcem rozszerzyć opis o wężu diademowym ?? Może macie nr gg tej osoby albo cos a i jeszcze jedno ja wiem o tym wężu dość dużo ale o Polskiej ortografi i interpunkcji niezbyt wienc musiałby ktoś poprawić moje blędy w tym opisie
Re: Kto wie do kogo mam sie zgłosić ...
sprobuj zagadac do Nooka... ale z ortografia to Ty człowieku naprawdę leżysz ;/
Jesli napiszesz opis, to ja moge w nim poprawic ortografie, interpunkcje itp. Nr GG masz w moim profilu, maila w podpisie.
od ortografi to tej word:p
Npisałem nowy opis korzystając ze starego niejest on strasznie obszerny ale troche dodałem i zmieniłem niektóre informacje oto treść nowego opisu :
Tylko że w oryginale jest : pogrubienia itp ale tu wszystko zmieniło ale liczy sie treśc a i napiszcie co o tym sądzicie :]
Wielkość
Osiąga do 2 m długości w terrarium max 180cm
Długość życia
Do około 17 lat przy zapewnieniu odpowiednich warunków o kilka dłużej
Wygląd
Lekko trójkątna, silnie wyodrębniona od szyi głowa, duże oczy o okrągłych źrenicach, które przy ostrym świetle zwężają się do postaci małych punktów. Ciało smukłe, łuski zachodzą na siebie dachówkowato. Ubarwienie bardzo zróżnicowane. Część grzbietowa ciała jest szara, piaskowa , żółta, kawowa bądź czerwona. Środkiem grzbietu ciągną się czerwone bądź brązowe plamki. Głowa jest pokryta ciemnymi, nieregularnie ułożonymi plamami, a strona brzuszna posiada brązowy lub biały odcień, wcale albo częściowo pokryty ciemnymi plamkami.
Występowanie
Rozległy teren położony od Ameryki Północnej poprzez Azję Mniejszą, Półwysep Arabski, aż po Pakistan i Indie. Tereny pustynne, albo półpustynne
Cechy szczególne
Wąż niejadowity, "podszywający się" pod żmiję sykliwą i szorstkołuską , która pocierając łuskami wydaje charakterystyczny dźwięk. Zaniepokojony głośno syczy i nadyma się i atakuje , ale gdy to nie pomaga po prostu ucieka do kryjówki.
Aktywność
Wiosną jest aktywny w dzień, a latem nocą. Lubi słońce , często robi sobie przechadzki po terrarium wieczorem gdy zachodzi słońce.
Biotop
Żyje na równinach i w górach na wysokości do 2000 m n.p.m. Ulubionym środowiskiem jest biotop pustynny, można go spotkać pod kamieniami i na półkach skalnych.
Terrarium
Pustynne, o dużej przestrzeni wewnętrznej, z niewielkim zbiornikiem wodnym i wieloma kryjówkami. Rośliny powinny być przystosowane do klimatu pustynnego. Podłoże – żwirek , drobny piasek , nie wymaga zbyt dużej ilości podłoża. Wymaga wielu kryjówek z 1 wejściem.
Wielkość terrarium
Wymiary 120/60/40 cm, dla młodych osobników wystarczy 70/40/40cm.
Oświetlenie
Cykl 12 godzinny. Najbardziej lubi światło słoneczne.
Temperatura
Od 22 do 30°C, a pod promiennikiem ciepła temperatura może dochodzić nawet do 34°C, nocą koło 20 , 22 °C.
Wilgotność
Powinna się utrzymywać na poziomie 40% choć może być mniejsza ale przynajmniej 1 pojemnik z wodą powinien być w terrarium.
Żywienie
Karmimy myszami, szczurami, małymi kurczakami, żabami , węże metrowe dają sobie radę z dorosłymi myszami. Potrafi przetrwać dłuższe okresy głodówki wykarmiony może pościć nawet do 2 miesięcy ,ale jest to niezdrowe dla gada.
Rozpoznawanie płci
Ogon samca jest u nasady nieco szerszy, gdyż posiada podwójny narząd kopulacyjny.
Rozmnażanie
Samica składa zwykle około 12 jaj i ukrywa je pod kamieniami lub w norze.
Zimowanie
Nie stosuje się typowego zimowania. Hodowcy i literatura sugeruje obniżenie temperatury w terrarium w okresie od września i października, listopada do poziomu 20-22°C. Skracamy także oświetlenie do 8 godzin na dobę, a wilgotność do poziomu 60-65%. Uwagi te tyczą się głównie gatunku nominalnego o najbardziej północnym zasięgu.
Uwagi
Wąż nerwowy, choć gdy się przyzwyczai do właściciela można go brać na ręce. Młode z natury bywają bardziej nerwowe. Trafiają się osobniki o całkiem odmiennym charakterze.
Wprowadzilem kilka ważnych zdań np o trafianiu sie małoagresywncyh osobników bo wszyscy uważajo ze ich niema a moja diademka taka jest :]