na mojej stronce -> www.theraphos.webpark.pl nie mam polskich znaków a dokłądnie "ą" , "ś", "ć" . Pod "ą" podstawiam "±" ale nie wiem co dac pod inne znaki. Kodowanie mam dobre iso 8859-2
Wersja do druku
na mojej stronce -> www.theraphos.webpark.pl nie mam polskich znaków a dokłądnie "ą" , "ś", "ć" . Pod "ą" podstawiam "±" ale nie wiem co dac pod inne znaki. Kodowanie mam dobre iso 8859-2
A spróbój inną przeglądarką...........
Korzystam z Firefox'a ......i miałem cos takiego ostatnio na jednej stronie o lampartach......
Przeglądałem w IE i było wsio OKI!!!!!
jest jeszcze taki program "ogonki" który zamienia ż,ć,ą itd na odpowiednie znaki
SpN a masz może ten programik lub wiesz gdzie go ściągnąć?
Znaczy jakie kodowanie masz dobre? Chodzi Ci o wpis w dokumancie html, czy o sposób, a jaki rzeczywiście zakodowane są znaki?
Zasada jest taka, że znaki zapisywane są w jakiejś stronie kodowej (najczęściej Windows-1250 lub ISO-8859-2), a w pliku wskazujesz sposób zakodowania tych znaków, aby przeglądarka wiedziała, jak ma je interpretować. Ty znaki zapisałeś w standardzie Windows-1250, a w pliku zdefiniowałeś ISO. Nie dziwne, że nie działa tak jak należy.
Pewnie pisałeś w Notatniku lub innym gównie rodem z M$.
Polecam darmowego Zajączka, który od razu koduje znaki w standardzie ISO, a nie w jakimś egzotycznym bardziewiu od M$. No i jest to edytor tekstowy, a nie żaden wizualny chłam.
Możesz go ściągnąć STĄD
Zajączek ma wbudowane narzędzie do zamiany kodowania znaków w już istniejących dokumentach. :)
lousi dzieki za rade:] poradziłem sobie z tym. Początkowo robiłem w notatniku ale teraz przerzuciłem sie na EDHTML 5.0 i dodawałem cos na stronke i jak zapisałem ponownie to błędy znikneły:D Chyba jednak zaczne robić stronke w tym edytorze. Dzieki za rade;)
Nie ma sprawy. :)
notatnik to wcale nie gówno! :p
a ja robiłem w ezhtml bo edhtml troche zagmatwany jak dla mnie...
a niedawno ściągnałem fajny program podobny do notatnika ale o wiele lepszy..znajde to linka dam
znalazlem:p klik
hmm może być też tak ,że wciśniesz ctrl+shift i ci sie wali
zamiast z piszesz y zamiast ł nic mie piszesz zamiast ż no i w ogóle polskich znaków nie ma ;]