Cześć Wszystkim
Czy ktos wie gdzie mogła bym kupic duze kawałki kory. Potrzebna mi jest na ściany do terrarium.
Pozdrówki
Kate
Wersja do druku
Cześć Wszystkim
Czy ktos wie gdzie mogła bym kupic duze kawałki kory. Potrzebna mi jest na ściany do terrarium.
Pozdrówki
Kate
hej, w tartaku, do wyboru do koloru jakie chcesz, ja stamtad zwinelam sobie kore brzozy (to oni kroja brzoze??), buku i taka zwyklą chropowatą. naprawde warto sie wybrac, mozesz stamtad sobie powybierac wiele roznych ciekawych galazek, kawalkow drewna albo listeweczek absolutnie za darmo.
Ja kupilem kore w sklepie zoo pakowana w worki za 15-18zl gruba i drobna i z takich wawalkow zrobilem tylnia sciane. Taka kore tez za 6zl. worek od kartofli mozna kupic w castoramie czy obi na dziale ogrodniczym:)
Pozdrawiam!
Dawid
Kameleon;)
3City
gg1653654
Witam
Dziekuje za podpowiedzi, dziś podjade do tartaku (mam nie daleko jakies 6 km) jak tam nic nie znajde to pojade do ogrodniczego. Mam jeszcze dwa pytanka: co zrobic z tą korą gdy bende miała ją juz w domu (słyszałam cos o piekarniku czy wodzie z solą) i jak ja przytwierdzić do ściany tak aby się nie odłamywała.
Pozdrówki
Kate
najlepiej wyprazyc ja w piekarniku, a przyklejac duza iloscia silikonu akwarystycznego (uwaga, wietrzy sie baaaaaardzo dlugo). ja poleca polamac ja na mniejsze kawalki i dopasowywac jak ukladanke, niz przyklejac od razu wielki kawal, bo w praktyce trudniej to wychodzi.
Double w jakim tartaku bylas w jakiej miejscoawosci ??
dzieki
Ja do przyklejania i przytrzymywania różnych rzeczy(kory gałęzi) w terrariach używam silikonu na gorąco. Taki można razem z niezbędnym do niego pistoletem na bazarze "u ruskich" który jest chyba w każdej miejscowości. Jego zaletą jest to że łatwo sie na nanosi, jest nie toksyczny, bardzo krótko schnie, a jego jesyną wadą jest to że nie nadeje sie do mocowania w miejscach gdzie jest dużu temperatura (żarówki kable grzewcze itp.)
Kore najlepiej wyprazyc w ppiekarniku 200st.C przez 30min lub sparzyc wrzatkiem z sola ale pierwza metoda jest chyba lepsza bo nie trzeba czekac az wyschnie. Do przyklejenia kory urzylem sylikony akwa. bezbarwnego ale poszlo tego troche i reszte kokonczylem klejem Wikol do drewna. Jesli kora jet duza i duza powierzchnia do zrobienia to mozna dac na dlugie wkrety z malym lbem. Proponuje takze dobre uszczelnienie wszystkich laczen i rogow kory zeby karma nie wchodzila za tlo/kore.
Pozdrawiam!
Dawid
Kameleon;)
3City
gg1653654
Kore można kupić w lesie za darmo :))
w 'tartaku' u siebie w gliwicach w lesie-parku :)