Odrazu mówie ze nie jest to zadne zadanie domowe, poprostu zadaje temat do dyskusji.
Jak myslicie, jakie czynniki środowiskowe ukierunkowały ewolucję człowieka??
Wersja do druku
Odrazu mówie ze nie jest to zadne zadanie domowe, poprostu zadaje temat do dyskusji.
Jak myslicie, jakie czynniki środowiskowe ukierunkowały ewolucję człowieka??
a słyszałeś, że ostatnio naukowcy odkryli nowy gatunek czlowieka (na wyspie bodajże flores klo nowej zelandii), ktory zyl rownolegle z h.sapiens. byl niziutki, mozdzek mial tyci, ale ogien i narzedia skubany umial wytwarzac :)
mnie sie osobiscie bardzo podoba teoria, ze ludzie zamieszkiwali morskie wybrzeza i stad: a) jako jedyny gatunek naczelnych mamy szczatkowe "blony" miedzy palcami, byc moze ulatwiajace niegdys plywanie, b) noworodki i niemowlaki ludzkie potrafia nurkowac c) ludzie ogolnie uwielbiaja spedzac czas nad woda i lubia ryby i frutti di mare ;-)))
hehe o tym nie słyszałem:)
Ale konkretnie to jakie warunki srodowiskowe ukierunkowały ewolucję człowieka??
Potrzeba zdobycia większych ilości pokarmu i w związku z tym wytwarzanie narzędzi w wyniku czego poprawiła się ich zręczność itp...
Człowiek powstał z gliny, a kobieta z żebra. :P
Każdy kśonts wam tak powie. Nie słuchajcie tych wszystkich heretyków mianujących się naukowcami. ]:->
Tak Mefisto zaraz po stworzeniu świata a kiedy były dinozaury :]
ja słyszałem o tym :)
podobno nazywają go hobbitem:)
ciekawe jak człowiek o mózgu wielkości mózgu szympansa miał takie same możliwości umysłowe jak H. Sapiens(bardzo dorbze posługiwali się ogniem i narzędziami które sami wytwarzali)
Nie wiem, to nie ja wymyśliłem ten system mitów. ;)
A na poważnie to też słyszałem o tym hobbicie. Ciekawy, mały człowieczek. :)
A zapoznał się ktoś z Was z takim dziełem, jak "The Hidden History of the Human Race" ("Zakazana archeologia")? Jest to "zdumiewająco kompletny przegląd wszelkich znalezisk dotyczących początków ludzkiego gatunku, włącznie z materiałami, które zlekceważono, ponieważ nie pasują do dominującego paradygmatu".
W związku z powyższym nie przywiązywałbym się zbytnio do obecnych "obowiązujących" teorii na temat ewolucji człowieka, bo wszystko wskazuje na to, że ulegną one jeszcze nie raz zmianom.
ale jak myslicie jakie czynniki srodowiskowe przyczyniły sie do ewolucji człowieka??
napewno pożywienie (pokarm pochodzenia zwierzęcego) ale jak myślicie jakie jeszcze??