Hej!
To znowu ja, mam pytanie techniczne, jaka odleglosc musi byc zachowana od lustrzanki 60W zeby terrarium nie pękło? Nie chciałbym mieć takiego psikusa po kilku dniach :/
Pozdrawiam, Piotr
Wersja do druku
Hej!
To znowu ja, mam pytanie techniczne, jaka odleglosc musi byc zachowana od lustrzanki 60W zeby terrarium nie pękło? Nie chciałbym mieć takiego psikusa po kilku dniach :/
Pozdrawiam, Piotr
IMHO to zależy od wielu czynników, grubość szkła, punkt na który świeci, temperatury itp. Zresztą, chyba nie powinna być owa lustrzanka skierowana na szkło(?)
Dlaczego nie powinna?
Ludzie pomozcie prosze..
moze dlatego ze wytwarza sie dosytc duza temp pod nia i dlatego szklo sie bardzo nagrzewa.kumplowi pekla pokrywa szklana na terra bo zarowka byla za blisko.
No wiem dlatego pytam jaką zachować odległośc :( Żarówka nie bedzie bezpośrednio nad szkłem tylko nad wentylacją więc nie powinno być najgorzej :)
Pozdrawiam, Piotr
Wydaje mi się, że powinna być skierowana na miejsce, gdzie gadzina może leżeć i się wygrzewać. Jeśli skierujesz na wentylację, to kratka pochłonie sporo z promieniowania i masz straty. Może lepiej 40W w ewnątrz terra?
Jeśli umieścisz nad kratką blisko, to kratka się mocno rozgrzeje i może parzyć. Jeśli daleko od niej, to niewiele nagrzejesz wewnątrz.
Ale to chodzi o żaby!!! :)
Więc wygrzewać się nie będą. :)
Pozdrawiam, Piotr
Ignorantem jestem, ale skoro się tu wdałem to zapytam po co żabom taka silna żarówa?
Do ogrzewania :P