cze!
Wlasnie urzadzam terrarium i tylnie sciany wylozylem korkiem i mam problem bo korek smierdzi takim jakims weglem, czy on ma taki zapach? pytam bo boje sie o zdrowie zwierzaka. Z gory dzieki za odpowiedzi.
Wersja do druku
cze!
Wlasnie urzadzam terrarium i tylnie sciany wylozylem korkiem i mam problem bo korek smierdzi takim jakims weglem, czy on ma taki zapach? pytam bo boje sie o zdrowie zwierzaka. Z gory dzieki za odpowiedzi.
ja mialem troche inny problem... capily mi korzenie.... ale terra polezalo troche z otwartymi dzwiczkami i wywietrzalo.... sprobuj to tez zrobic bo chyba zwierzaka jeszcze niemasz....
Zwierzaka jeszcze nie mam, ale wietrzy sie juz z 4 dni i dalej cuchnie.
bardzo dobrze ze zwierzaka jeszcze niemasz :) wrescie kompetentny czlowiek ;) no to niewiem.... moze uzywales silinkonu i on tak smierdzi? potrzymaj jeszcze tak terra pare dni i zobacz czy chcociaz troche mnie smierdzi....
Narazie to wogóle tego nie przyklejalem.......a korek podobno byl prasowany bez toksycznych substancji, ale ten zapach mnie niepokoi.
korek ma taki zapach ale nie wiem jak intensywny jest twoj
W calym terrarium smierdzi dosyc mocno.........czy to nie zaszkodzi zdrowiu zwierzecia?
to jest naturalny zapach spowodowany paleniem i prasowaniem korka, który następnie jest rozcinany piłką włosową na płyty (stąd ten pył na płytach)
korek stopniowo wietrzeje trwa to nawet kilka tygodni
z czasem jaśnieje nabierając brązowego koloru
dlatego jest palony i prasowany aby drobiny kory dębu korkowego połączyły się BEZ jakiegokolwiek kleju czy innego szucznego, toksycznego spoiwa
dobrze jest po "skubaniu" korka spłukać go mocno wodą aby usunąć z jego powierzchni pył
Dzieki wszystkim za odpowiedzi.