......czy wszyskie lego bronia sie w ten sbosob...moj tylko sie nastawia i wypuszcza sztywno worek ale ogonem nie proboje "trzepac" niewiem moze to normalne ale z ciekwosci sie spytam:)
Wersja do druku
......czy wszyskie lego bronia sie w ten sbosob...moj tylko sie nastawia i wypuszcza sztywno worek ale ogonem nie proboje "trzepac" niewiem moze to normalne ale z ciekwosci sie spytam:)
nauczy się;-)
to jest naturalny sposób obrony i pewnie kiedyś go zobaczysz.
Mój malec (kiedyś był malec;-) na początku nie próbował ogona, ale po 2-3 miesiącach nauczył się i przez jakiś czas próbował, choć nigdy mnie tak do końca nie uderzył.
Za to po jakiś 18 miesiącach - całkowicie przestał się stroszyć, kiedy tylko podchodziłem do terra i otwierałem je - wyskakiwał prosto z terra i wchodził mi na głowę. Zresztą tak jest do dzisiaj;-)
Twój na pewno też nauczy się używać ogona, potem kiwać głową - będziesz obserwował jeszcze sporo nowych zachowań;-)
Pozdrawiam i życzę dużo przyjemności w obcowaniu z gadzinką;-)
...dzieki..poczekamy zobaczymy:)...18 miesicy :) ...pozdrowienia
Snake po jakim czasie (lub w jakim wieku) Twój gadzio zaczął sam przychodzić do Ciebie? Mój ma teraz około 2lat (108cm) i na razie jest na etapie pokazywania mi kto tu rzadzi poprzez kiwanie głową ale jak biorę go na ręce to nie stawia większych oporów.
Cześć,
cały proces trwał mniej więcej półtora roku;-)
były wszystkie etapy - na początku mnie ugryzł, potem nauczył się nadymać worek, następnie było właśnie straszenie ogonem.
Kiwanie głową jest całkowicie naturalne - zawsze legwany to robią, nawet te najbardziej oswojone i przyjacielskie;-)
Ale pamiętaj, że jakakolwiek przerwa w obcowaniu z nim spowoduje przynajmniej częściowy powrót dzikości - dlatego wymaga to bardzo dużo pracy i cierpliwości.
Pozdrawiam
moi drodzy... chodzi mi właśnie o to kiwanie głową... mój Ozzy siedzi sobie na gałęzi i sie wygrzewa, i nawet jak nikogo nie ma w pokoju to tak dziwnie mocno kiwa głową... troszke mnie to niepokoi, ale pomyślałm, że to może przez wylinke (jakiś specjalny sposób na naciąganie skóry albo coś w tym guście...)
co wy na to???
pozdrawiam-Dorota
Moja droga;-)
Kiwanie głową jest zupełnie naturalne - w skrócie, jest to znak "jestem u siebie, to jest mój teren".
Legwany robią tak nie od początku (maluchy tego nie robią - więc jeśli Twój legwan to maleństwo, może chodzi o innego rodzaju kiwanie), ale robią tak wszystkie.
czasami robią tak nawet jeśli są same - np. widząc swoje odbicie w szkle;-)
Pozdrawiam
...mowisz ze najmniejsza przerwa w obcowaniu z nim spowoduje powrot dzikosci jak ja mam z nim obcowac caly czas jak on przy mnie nei je musze go zostawaic na 5 6 godzin samegow domu zeby cos zjadl
spoko - mam na myśli kilkudniową przerwę;-)
Misiekk, chciałbyś go nosić cały czas na rekach??? A co z Twoimi obowiązkami . Kto by to za Ciebie robił ;-))). Co do ogona to może Ci kiedyś dołoży ! Mój kiedyś celował w jamnika kolegi , a mi się oberwało :-). Ajjjjj, boli ! Pozdrówko! Rysiek