Intersuje mnie w jaki sposob legwany widza to co je otacza.Dokladniej chodzi mi o odleglosc na jaka widza,ilosc kolorow oraz ostrosc.
Jezeli wie ktos cos na ten temat to bardzo prosze o odpowiedzi
Wersja do druku
Intersuje mnie w jaki sposob legwany widza to co je otacza.Dokladniej chodzi mi o odleglosc na jaka widza,ilosc kolorow oraz ostrosc.
Jezeli wie ktos cos na ten temat to bardzo prosze o odpowiedzi
Elo!
Legi podobno widzom kolory bardziej wyraziste i żywsze niż ludzie. Ale przy przyciemnionym świetle widzom słoabiej. A co do odległości to pojęcia nie mam. Pozdrówka!
Czesc
Dzieki za odpowiedz.Juz myslalem ze nikt nic nie wie na ten temat
pozdrawiam
YO!
Zerknij tutaj moze to Ci cos powie :) - http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=2594&t=2553
Marblo, w tej książce, którą Ci dałem jest coś o wzroku legwanów. Zerknij tam i napisz. Jest opisana budowa oka. One mają lekką nadwzroczność i widzą w dzień chyba lepiej niż my. Pozdrówko! Rysiek
Po obserwacji mojego smoka wiem, ze legwany widza i slysza bardzo dobrze. Sa bardzo spostrzegawcze. Co do kolorow to chyba nie widzi bialego, bo kiedy skakal z kanapy to zawsze uderzal z dosc duza sila w drzwi tak jakby ich nie widzial, a one sa koloru bialego... Natomiast zywo reaguje na kolor zolty i pomaranczowy jak wyglada przez okno,a idzie ktos ubrany w ten kolor to jest ta osoba zainteresowany. Reaguje tez na jakies wzory, latem kiedys szla pani ubrana w sukienke w jakies wzory - pasy, kropki itd. to on sie jej wystraszyl, przylgnal do parapetu na plask i udawal, ze go nie widac albo robi jescze inna poze obronna-splaszcza sie tak jak ryba. Przez okno widzi psy,koty i tez sie ich boi.
[gadzinka]
Z tą bielą tu u mnie to samo- jak uciekał to w kolorowe ściany nie uderzał ale od białych drzwi to zawsze dostał. Nie lubi mojej granatowej bluzy i rzuca się na nią jak drapieżnik i szarpie jakby chciał wyrwać.
"Oczy iguany są ulokowane po obu stronach głowy, w związku z czym mają one małe pole, w którym widzą obiekt obydwoma oczyma naraz. Natomiast dzięki takiej lokalizacji oczu tzw. obwodowe widzenie jest u legwanów dużo lepsze niż u ludzi. Ponieważ pole, w którym mogą one widzieć jakiś przedmiot obydwoma oczyma naraz, jest bardzo małe, zazwyczaj obserwują go jednym okiem.Dlatego też mają ograniczoną głębię percepcji (jest ona możliwa jedynie przy spoglądaniu obydwoma oczami)."