czy ceramiczny promiennik podczerwieni daje promieniowanie uv?
Wersja do druku
czy ceramiczny promiennik podczerwieni daje promieniowanie uv?
Nie stety promiennik podczerwieni nie wydziela ani promieniowania UVA, ani UVB, daje tylko jak sama jego nazwa wskazuje promieniowanie poczerwone (Cieplne).
cześć@_@
Dokladnie tak :)
A jak wyglada z stosowniem lamp z podczerwienią (np. Philips duża czerwona :-) ? mam ją od kilku dni zamontowaną pod sufitem leg leży pod nią jakieś 100cm i ma fajne przenikające ciepełko :-) tylko nie wiem jak to może wpływać na oczy smoka . Co prawda nie patrzy się na nia bo jest bezpośrednio nad nim ale ... jak by chciał to może. Daje to fajny efekt w połączeniu z nawilżaczem powietrza !! wilgotność zawsze co najmnije 70%
Na oczy to mu nie zaszkodzi, a do tego czerwonego światła konieczne jest swiatło białe ( z żarówki ) . Legwan w cyklu dobowym potrzebuje dość intensywnego oświetlenia ( nie tylko ciepła dawanego przez promiennik ) przez 12-14 godzin. Pozdrówko! Rysiek
No ma tego światła na max :-) Jest spora świetlówka Repti-Glo 106,5cm 40W i do tego halogen 150W co powoduje że w pokoju wogule nie świecę światła bo całe daje terrarium ;-) a tą podczerwona Philipsa dołożyłem bo rewelacyjnie grzeje znacznie lepiej niż halogen (chodzi o halogen taki zew. z żarnikiem nie ten mały okrągły na 12V
Pozdrawiam
Seb
ma ktos znajomosci w elektrowni?
u mnie jak dam czadu to w tera leci 150W +150W +30W + 60W + 50W +40 W ups to 480W :-( przeżuce sie na jakiegos małego pajaka hihi (nigdy w życiu)
To znaczy Seb, że masz oki . U mnie w pokoju też świeci terrarium. 3x 100W+125promiennik+2x25Wgrzałki+czasowo ( na szczęście ) 300W Ultra-Vitalux ! Rysiek
Zresztą dochowałeś się takiego legwana, że wiedziałem, że wszystko będzie oki :-))))))))))))))))). Pozdrówko! Rysiek
A mi sie udało całkiem "enegooszczędnie" :) Oświetlenie TYLKO 245 W!!!
Na suficie terra 2 x ReptiGlo 8.0 - 20 W, oraz HeatGlo 75 W i dodatkowo DayGlo 50 W. Pod tymi dwoma żarówami leguś się wygrzewa. Były trochę mocniejsze, ale dawały ponad 40 stopni!
W tej chwili jest 38 - 39.
"Wylegowisko" jest jakieś 50 cm pod lampami. Lampy zabezpieczone siatką.
Uświetlenie uzupełniają lampy na poziomie "średnim": 2 x DayGlo 40 W oraz świetlówka SYLVANA 20 W (daje 5% UVB).
A ciepła dodają jeszcze przewody 2 x 25, oraz grzałka w basenie 50 W.
To wszystko daje fajny rozkład temperatur. W dzień: na dole ok. 24-25, w części środkowej 28-29, pod promiennikiem do 39, woda w basenie 32.
W nocy: dół do 24-25, środkowe półki 26-27, pod promiennikiem do 30.
Wymiary terra: 120 x 130 (podstawa) x 250 (wysokość).
Mój leguś wprowadził się do tego terra w ostatnią niedzielę i jak na razie chyba czuje się tam dobrze :)))
Pozdrawiam,
Janusz