Re: Zielony nie chce jeść
Witam wszystkich "legwanistów". Jestem nowy na forum, ale gadami zajmuję się 8 lat. Wg mnie (i oczywiście to tylko moje zdanie) każdy nowozakupiony legwan musi przejść okres adaptacji i w tym właśnie okresie zwierzęta mogą nie pobierać pokarmu, albo robią to kiedy uważają, że są nie obserwowane. związane jest to ze zmianą otoczenia
i z dużym stresem. Z doświadczenia wiem, że one jednak pobierają pokarm, a i z wodą nie ma problemu bo czerpią one ją z owaców. Jeżeli zapewnisz swojemu podopiecznemu odpowiednie warunki mikroklimatyczne, dostęp do świeżej karmy, a co najważniejsze spokój to
wszystko będzie dobrze. Okres adaptacji uważaj za zakończony wtedy
gdy legwan znajdzie sobie stałe miejsce w terrarium, nie będzie próbował ucieczki i regularnie będzie przyjmował pokarm. Po zakończonej adaptacji można podjąć próbę oswajania. Ale musisz być bardzo cierpliwy, bo każdy legwan ma indywidualne potrzeby. Pozdrawiam - KLUCZ TO CIERPLIWOŚĆ.
Dokładnie się z tym zgadzam. Taki problem miał misiekk piszący tu na forum i do mnie na priva. Minęło parę miesięcy i wszystko wraca do normy. Są różne osobniki i różnie reagują na stres. Oczywiście nie oznacza to aby rezygnować z podchodów i kombinacji z jedzonkiem. Tu niekiedy pomysłowość w podawaniu pokarmu odgrywa dużą rolę, ale nowy nabytek - legwan, to przeważnie problem. Gorzej jak już "oswojony" legwan nie chce długo jeść. Wtedy zaczynają się kłopoty. Pozdrawiam! Rysiek
PS. Jak by nie było legwan musi mieć stały dostęp do wody i pokarmu - je czy nie je - nieważne.
Oczywiście, że musi mieć stały dostęp do wody (nie wspomniałem o niej bo myślałem, że to normalne, przepraszam), wspomnę też o stałym dostępie do utartej ossasepi.
Lub innego preparatu Ca:P, oraz UVB (290-320nm). Dobrze jest w okresie adaptacyjnym (ca. 6 tyg.) zasłonic przednią szybę terrarium papierem (3/4 powierzchni) i stopniowo odsłaniać