Już kilkakrotnie forumowicze wypowiadali sie ze winorosl w przeciwieństwie do winogronu jest dla legwanów szkodliwy. Moj przynajmniej go nie tknie. Pozdrawiam Beata
Wersja do druku
Już kilkakrotnie forumowicze wypowiadali sie ze winorosl w przeciwieństwie do winogronu jest dla legwanów szkodliwy. Moj przynajmniej go nie tknie. Pozdrawiam Beata
Widzę, ze niektórzy są niereformowalni: "winorośl w przeciwieństwie do winogronu". Nie ma żadnego przeciwieństwa. Winorośl to krzew (roślina) na którym rosną winogrona (owoce). Jadalne są liście winorośli jak i owoce (czyli winogrona), chociaż dla legwanów liście są zdrowsze od owoców. Natomiast bluszczu nie zaleca podawać się żadnym zwierzętom. O winobluszczu nie mam żadnych danych, przypuszczam, że nie byłby trujący, ale po co ryzykować, kiedy wokół są jeszcze setki gatunków roślin przydatnych dla legwanów.
Beato, czytałaś powyższy post dr.Roberta ??? Mój legwan wczoraj jadł liście winorośli :-). Pozdrówko! Rysiek
Witam! Moja legwanica przepada za winobluszczem! Mam na balkonie 2 czy 3 gatunki winobluszcza, ale ona jada tylko jeden. Po młode listki potrafi wdrapać sie po ścianie budynku!
W terrarium ma natomiast kilka krzewów bluszczu, ale ich nie tyka!
Czasem próbuje jezykiem, nawet bierze do pyska, ale zaraz wypluwa.
Zwierzęta same wiedzą, co jest dla nich dobre, a co może im zaszkodzić.
Zgadzam sie całkowicie
sorki winobluszcz mialo byc .....to chyba ta bora
pora...... znow bład. A o winobluszczu czytalam na forum ze jest szkodliwy.