Sondowanie bywa niebezpieczne i zwodnicze. Proponuję USG czyli badanie ultrasonograficzne - Daje 100% pewność określenia płci u 50 cm legwanów. I i mnie się przyda do publikacji Badanie jest bezpłatne.
Wersja do druku
Sondowanie bywa niebezpieczne i zwodnicze. Proponuję USG czyli badanie ultrasonograficzne - Daje 100% pewność określenia płci u 50 cm legwanów. I i mnie się przyda do publikacji Badanie jest bezpłatne.
Jedź do dr Jarka - darmocha :)))))))) badanie, 100% pewności i fachowe doradztwo.
takie badania sa z a darmo??
Chciałbyś ;-)
a ja, tak dla odmiany, proponowałnbym pozostać jednak przy jednym legwanie... nie radze dokupywać drugiego " do pary", gdyż wiąże się z tym wiele problemów...
Jacku napisał "JEdz do dr.Jarka darmocha"wiec pytam czy takie badanie jest za darmo
Problemy oczywiście mogą się zdarzyć, ale gdyby każdy tak podchodził do tematu nie byłoby rozmnożeń w niewoli, nie znalibyśmy zachowań tych jaszczurek gdy przebywają w większej grupie itd.
Do próby połączenia legwanów trzeba podejść rozsądnie, trzeba coś na ten temat wiedzieć, oraz wiedzieć jakich problemów można się spodziewać i jak temu zaradzić. Trzeba też mieć odpowiednie warunki ( terrarium). Co zrobić, aby połączyć w 100% parę napisał dr Jarek.
Nie czytasz uwaznie... Rysiek przeciez ci odpowiedzial ze "nie". Dr Jarek oferuje badanie za darmo bo "przyda mu sie do publikacji"
Pozdrawiam
Dlugi
PS JustYna_ax fajny maly legwanek :)
to cytat dr Jarka
"Sondowanie bywa niebezpieczne i zwodnicze. Proponuję USG czyli badanie ultrasonograficzne - Daje 100% pewność określenia płci u 50 cm legwanów. I i mnie się przyda do publikacji Badanie jest bezpłatne.
Pozdrawiam Jarek Zajączkowski DVM"
może to dotyczy tylko JustYna_ax ;)
Mam pracę, w której autorzy podają, że u młodych, świeżo wylężonych legwanów, a także u embrionów w zaawansowanym okresie rozwoju udaje się doskonale określać płeć poprzez wyciśnięcie hemipenisa. Taki 50 cm jest już na to zbyt duży, a moim zdaniem zbyt mały jeszcze, żeby określić płeć po cechach zewnętrznych. Chyba pozostaje tylko USG.
O łączeniu legwanów już kilkukrotnie pisałem, wspomnę tylko jeszcze raz, że jeśli chcemy rozmnażać najpewniejszą metodą jest zakup grupy młodych z tego samego żródła i spośród nich dobranie okazów rozpłodowych( konieczność bardzo dokładnego zsynchronizowania cykli samca i samicy).