mojemu nie wystawalo zadne mieso tylko hemipenis, przynajmniej tak sadzie bo nie wygladalo to na kloake, ale moge sie mylic.
Wersja do druku
mojemu nie wystawalo zadne mieso tylko hemipenis, przynajmniej tak sadzie bo nie wygladalo to na kloake, ale moge sie mylic.
hmm... ale to wystawalo troszeczke tylko - jeśli to byłby hemipenis, to i tak bym nie poznał - za mało wystawało.
wypadnięta kloaka to na pewno nie była - zwierzak jest zdrowy (-;
Dlaczego tak uwazasz? Przy braku wprawy i duzej checi sprawdzenia, mysle, ze jak reka drgnie, to okragle zakonczenia drutow nie pomoga. Nie sa to tylko moje przemyslenia, ale i rozmowa z weterynarzem.
ale nie sonduje się w strone jelit, a jelita zakańczają się w kloace.
sonde wprowadza się do "pokrowców: na hemipenesy i to one przy braku wprawy mogą się przerwać, przy czym przerwanie jednego wcale nie musi być groźne dla węża ani nie musi spowodować jego bezpłodności (w końcu ma dwa) . Gorzej już z przerwaniem oby dwóch, bo wtedy już są duże szanse na to że wąż będzie bezpłodny, ale jeżeli nie dostanie się infekcja to powinien przeżyć.
Ale pierwszy ruch jest w strone glowy, dopiero potem zawracasz w strone hemipenisow. W koncu po to sa dwa, bo sie zdaza, ze w trakcie kopulacji i pnicznej ucieczki jeden zostaje urwany przez samice (nie pamietam juz gdzie czytalem ten opis ;)
Sondowanie to stosunkowo skomplikowane zadanie. Ja sam na pewno bym tego nie robił. Wogóle w Polsce jest niewiele osób którym można dać przesondować swojego gada.
uczyłem się sondować i jakoś żadnego ruchu w strone głowy nie pamiętam ;)
Znaczy sie moje niedouczenie i weterynarza z ktorym rozmawialem sorki
Raz widziałem sondowanie "na żywo" na giełdzie w Świętochłowicach. Wygląda to tak jakbyś wsadzał wężowi sondę do kloaki najpierw w stronę głowy później obracasz i wsuwasz "do ogona". Niezbyt przyjemny widok. Ale Grochu jak mówisz że nie masz problemu z kupieniem sond bo w Biofilu możesz to problem znika bo o ile się nie mylę Sułek ci przesonduje wężyka :)
Masz na koncu list "DEXiu" z niego wynika, ze moje informacje moze nie byly takie glupie.
No coz, jak zawsze sa dwie szkoly "falenicka i otwocka' ;) , sprzeczal sie nie bede, i na swoim wezu samodzielnie tez sie uczyl nie bede tylko po to, zeby moc opowiadac jaki ze mnie specjalista He He