Do Obcy:
Węże te nie są podobno agresywne - tylko zapewniam cię że na pewno będą agresywne.
To najbardziej niezrównoważone molurusy. Obsługa terrarium bywa kłopotliwa.
Jak masz konkretne pytania pisz na azazel@digi.pl
Wersja do druku
Do Obcy:
Węże te nie są podobno agresywne - tylko zapewniam cię że na pewno będą agresywne.
To najbardziej niezrównoważone molurusy. Obsługa terrarium bywa kłopotliwa.
Jak masz konkretne pytania pisz na azazel@digi.pl
widzialem ten podgatunek.
Wystarczylo podejsc pod szybke a zaraz atakował.
"Groszek"? :)))
hehe nop i groszkuja mi. nie wystarczy, żer panienki mnie od groszków wyzywają (-:
No właśnie z chęcią posłucham opini o molurus molurus jeśli są znawcy tego tematu - w najblizszym czasie bede je kupowal u Witka. Pozdrawiam
Jeśli chcecie coś dowiedzieć o "pimbura" to bardzo polecam tego gocia (Piotr Wojacki)
bardzo sympatyczny gość. w tym roku rozmnażał je (skutecznie)
oto jego stronka za zdjęciemi młodych i dorosłych
P.S sprzedaje młode po bardzo fajnej cenie (przystępnej)
www.weze-wojacki.netus.pl
molurus molurus jest na I zalączniku CITES, i z tego co wiem to nie mozna go hodowac od tak w prywatnej hodowli (ale moge sie mylic... jak tak to niech mnie nakieruje ktos na dobra droge...), zwierzeta z I zalacznika znajdują sie przewaznie w ogrodach zoo lub u naprawde wyspecjalizowanych prywatnych hodowcow ktorzy mają pozwolenie na ich hodowlę. Pozostale 2 podgatunki (bivittatus oraz pimbura) znajduja sie na II zalaczniku.
Co do pimbury... no tez wiele slyszalem ze przyjemny agresor z niego ;) Bivittatus to owieczka przy nim pewnie ;] (nie biorac pod uwage wielkosci :P).
mi sie wydaje ze pimbura jest w pierwszym załaczniku , ale niema to wpływu na to czy można ją hodowac cvzy nie
I załącznik do konwencji waszyngtońskiej to tzw. czerwona księga - zwierzęta z tej księgi nie mogą być odławiane, a pozyskać je można jedynie z hodowli :P no o ile ktoś hodował je zanim zostały objęte taką ochroną.
na jego utrzymanie trzeba mieć odpowiednie pozwolenie. na ogół dostają je tylko ogrody zoologiczne.
czyli grochu wedugł ciebie python molurus pimbura wymaga jakiegos pozwolenia zebym go mógł w domu hodowac ???